Експерт розповів, як кияни можуть допомогти дитячим бібліотекам міста

Кожен киянин може допомогти закупити новинки літератури для дитячих бібліотек

Під час дискусії щодо запуску благодійної акції "Книга краще ґаджета" з придбання книг для дитячих бібліотек Києва експерти обговорили проблеми сучасних бібліотек Києва. Президент Української асоціації видавців і розповсюджувачів книг, член громадської ради при Комітеті Верховної Ради з питань гуманітарної й інформаційної політики Олександр Афонін розкритикував політику влади, що не виділяє достатньо коштів на оновлення бібліотечних фондів для дітей і підкреслив, що кожен киянин може допомогти у розв'язанні цього питання.

Експерт наголосив, що "книга – це настільки стратегічний і соціальний продукт, що вона ніколи не може бути віддана на поталу виключно ринковим відносинам, вона є і має залишатися предметом опіки, відповідальності держави".

Президент Української асоціації видавців і розповсюджувачів книг підкреслив, що ситуацію з фінансування бібліотек міста треба вирішувати, слід провести засідання Київради та внести зміни до бюджету для надання цих коштів.

"Бібліотека не може жебракувати, бо таке ставлення віддає блюзнірством. За останні роки ми не могли не захоплюватися Київською міською адміністрацією, коли почали ремонтувати бібліотеки, створювати нові кейси та простори. Ми думали, що це далекоглядна стратегічна політика, яка розрахована на те, щоб Київ став столицею, яка читає, та раптом таке провалля, з якого ми будемо вибиратися довше", - наголосив Олександр Афонін.

Йдеться про те, що для оновлення 5% фонду дитячих бібліотек міста треба 8 мільйонів гривень на рік, а не 650 тисяч гривень, які виділятися раніше. А у бюджеті на 2022 рік зовсім не передбачили грошей на ці потреби бібліотек.

Також експерт наголосив, що популярність рідерів вже падає, люди знову хочуть читати паперові книги. Протягом останніх 4-5 років потужний сплеск уваги до електронної книги, який був 5 років тому у США, згасає. Тому так важливо поповнювати бібліотечні фонди новинками на різну тематику.

"Наші діти читають, онуки теж. Ми хочемо, щоб вони, приходячи у бібліотеку, знаходили потрібну книгу з будь-яких питань – від питань мистецтва до питань культури, моралі та духовності людини у цьому сучасному світі, і жоден ґаджет не замінить живу паперову книгу. Книга – це відчуття, дотик, смак, запах, бачення", - зазначає Олександр Афонін.

Тому він висловив надію, що депутати Київради, адміністратори, які відповідають за культуру у столиці України, зокрема за бібліотечний сектор, знайдуть вихід із ситуації. Адже поповнення фондів має опікуватися держава.

Олександр Афонін поділився особистою історією  про свою онуку, яка читає щомісяця по 3-4 книги різних жанрів і підкреслив, що чим раніше батьки почнуть читати разом із дітьми книжки, тим більше щастя буде отримувати дитина від книг, які будуть з'являтись у її житті.

"Це по 50 копійок кожен киянин мусить пожертвувати, і це буде мільйон", - додав Олександр Афонін, маючи на увазі мету благодійного проекту "Книга краще ґаджета" - зібрати 1 млн грн для закупівлі дитячих книг, які будуть передані бібліотекам.

Усі охочі можуть допомогти закупити нові книжки для дитячих бібліотек Києва та взяти участь у благодійній акції "Книга краще ґаджета". Для цього перейдіть на сторінку books.turbota.in.ua.

Як повідомляв портал "Коментарі", дитячі бібліотеки Києва зіткнулися з проблемами оновлення фондів.

Повне відео можна подивитися на каналі "Коментарі".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися