Дерусифікація вулиць і перейменування станцій метро в Києві: наскільки це зараз доцільно

Експерти розповіли, чи на часі зараз дерусифікація вулиць і станцій метро в Києві

Нещодавно в Києві запустили електронне голосування за перейменування вулиць столиці, назви яких пов'язані з Росією чи Білоруссю, а сьогодні, 18 червня, Київська міська рада підготувала проект рішення щодо перейменування п'яти станцій метро в Києві, яке загалом коштуватиме близько 2,3 млн гривень. У столиці триває активний процес з дерусифікації вулиць і станцій метро, однак наскільки зараз доречно залучати кошти з бюджету міста на цю справу. Експерти для видання “Коментарі” розповіли, чи на часі перейменування.

Політичний консультант, політтехнолог, кандидат політичних наук Ярослав Телешун зазначив, що наразі перейменування вулиць і станцій метро в Києві не на часі. 

“З одного боку я розумію, що це складова інформаційної кампанії,  але з іншого – це тягар на бюджет міста в і так непростий час”, - зазначив експерт.

Ярослав Телешун наголосив, що наразі головне завдання київської влади – це надання якісних соціально-економічних послуг мешканцям міста. Зокрема, йдеться про комунальні послуги, із якими в Києві зараз є великі проблеми.

“З огляду на ті чи інші об’єктивні та суб’єктивні обставини жителі ряду районів міста тривалий час позбавлені такої базової послуги як гаряча вода. І це недопустимо. На мою думку, питання  безпеки і добробуту нині більш актуальні і пріоритетні, аніж перейменування вулиць та станцій метро. Для перейменувань тих чи інших об’єктів буде час після війни з публічною дискусією і високим рівнем залученості мешканців нашого прекрасного міста”, - заявив експерт.

PR-фахівець, політичний аналітик Олександр Солонько зазначив, що зараз перейменовувати вулиці й станції метро в столиці можна, однак підходити до цього необхідно продумано. Експерт зазначив, що цим, насправді, треба було займатися ще до війни, одразу після розпаду Радянського Союзу, коли Україна здобула незалежність.

“Для чого, наприклад, окупанти зараз перейменовують вулиці й ставлять пам’ятники Леніну. Це називається “віртуальна війна”, коли є віртуальний простір, і голови людей заповнюють цими радянсько-імперсько-російськими наративами. І завжди в сучасних війнах перед захопленням територій, перед захопленням фізичного простору, застосуванням військ відбувається інформаційна та віртуальна війна. Вона потім має полегшити завдання, бо забезпечується так званий рефлексивний контроль над суперником. Тому цим (перейменуванням вулиць і станцій метро - ред.) треба було займатися набагато раніше, цим треба було займатися як тільки, так зразу, коли на це, принаймні, був хоча б якийсь запит. Тому що у нас було багато випадків, коли активна проукраїнська громада виступала за цей процес, а, у тому числі й представники влади, орієнтуючись на, наприклад, якогось консервативного виборця чи на щось інше, ці процеси гальмували”, - зазначив Олександр Солонько.

Політичний аналітик зазначив, що, якби українська держава вчасно зайнялася процесом перейменування, то він коштував би нам набагато дешевше. За словами експерта, вкласти 2 мільйони на перейменування набагато легше, ніж десятки мільярдів на озброєння, щоб захистити свою територію.

Як повідомляли раніше "Коментарі", у Києві вводять "режим тиші": у КМВА повідомили, що тепер буде заборонено.


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Борис

21 червня 2022, 11:02

Граф Лєв Толстой... https://youtu.be/qjP0b_QfDEk

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися