Кияни неохоче здають видану зброю: що кажуть в поліції

Роззброєння населення має законну процедуру

Ситуація з обігом зброї, що знаходиться у цивільного населення Києва та регіону, значно відрізняється. Про процедуру повернення зброї і боєприпасів розповів начальник поліції Київщини Андрій Нєбитов, передають "Коментарі".

За його даними, з початку введення воєнного стану у Київській області поліцейські, згідно з законом, видали мешканцям 692 одиниці зброї, з яких 229 вже повернуто. Інша зброя зараз знаходиться в руках людей, які виконують завдання із охорони публічної безпеки і порядку. "Були в нас випадки втрати зброї, але вся ця інформація перевіряється. В разі її одержання є порядок і процедура її списання", — зазначив Нєбитов.

Цифри кількості зброї в регіоні значно відрізняються від цих показників у Києві, де містяни, за даними очільника поліції столиці Івана Вигівського, повернули лише шосту частину від 6,5 тисяч одиниць виданої зброї. Вигівський запевняє, що вся видана зброя облікова.

Керівник Національної поліції у Київській області Андрій Нєбитов повідомив, що процедура повернення зброї, виданої населенню для захисту держави від окупантів під час дії воєнного стану визначена статтею 3 Закону України "Про забезпечення участі цивільних осіб в захисті України".

"Стаття 3 чітко зазначає, що протягом 10 днів після закінчення військового стану або його скасування цивільні люди повинні здати видану їм вогнепальну зброю, а також залишки боєприпасів. Якщо ця норма не буде виконана, то людина підлягає притягненню до кримінальної відповідальності", — роз’яснив Нєбитов.

Зброя, що є у населення в Київській області, облікована. Також на обліку в поліції регіону перебуває зброя, якою користуються учасники добровольчих формувань. "Ми можемо чітко сказати, де і скільки зброї. Інше питання, якщо вона переходить в категорію нелегальної зброї. Над цим працює поліція, кримінальна поліція, слідчі. Тільки в цьому році ми вже порушили 200 кримінальних справ за незаконний обіг зброї. В 133 випадках ми вже повідомили про підозри. Вилучення вражають. Ми вилучили зброї в 2,5 рази більше, ніж торік", — розповів Нєбитов.

Серед вилученого — десятки автоматів, 250 бойових гранат та інша вогнепальна зброя, що могла бути задіяна для скоєння диверсій та терактів на території Київської області.

Наразі українські посадовці та правоохоронні органи вирішують питання створення єдиного реєстру обігу зброї. Законодавче врегулювання дозволить провести інвентаризацію для легалізації виданої цивільним громадянам зброї. Навколо цих законодавчих ініціатив останнім часом точаться жваві дискусії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Деснянському районі Києва одне з добровольчих формувань тероборони незаконно зберігало арсенал зброї та боєприпасів. Подробиці спецоперації — в нашому матеріалі.

Нагадаємо, у Києві викрили чоловіка, який зберігав вдома артилерійські снаряди, мінометні міни та інші боєприпаси. Арсенал зброї виявили у Шевченківському районі столиці. Правоохоронці дізналися, що киянин незаконно переправляв озброєння до Києва із зони бойових дій.

Читайте також, як під виглядом добровольців у Києві діяла банда, якою керував російський агент.

Читайте также