Велике переселення анонсували у Зеленського для мешканців Київщини

Люди не зможуть пережити зиму без опалення та зі зруйнованою інфраструктурою

У звільнених від російських окупантів населених пунктах Київської області надзвичайно важка ситуація з підготовкою до опалювального сезону через численні руйнування житла та інфраструктури. Про це під час телемарафону розповіла народна депутатка від партії влади Ольга Василевська-Смаглюк, передають "Коментарі".

За словами представниці фракції "Слуга народу" у парламенті, на деокупованих територіях зараз працюють правоохоронці, які займаються ексгумацією тіл загиблих мирних мешканців, документуванням воєнних злочинів російських окупантів та фіксацією руйнувань та пошкоджень інфраструктури для оцінки збитків.

"Потрібно мешканців тих населених пунктів переселити в інші населені пункти, що не були під окупацією, а там зайнятися відбудовою, і почати саме з реновації енергетичного сектору, надання дизель-генераторів, пунктів обігріву, і будівельних матеріалів, щоб частково зруйноване житло, і для тих громадян, які бажають залишитися на осінньо-зимовий період, підлатати, щоб люди змогли там прожити", — сказала Василевська-Смаглюк.

Народна депутатка зазначила, що переселення людей розглядають в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, щоб мати змогу провести відновлювальні та ремонтні роботи.

"Ви ж розумієте, що там була і розморозка батарей, там повністю зруйнована соціальна інфраструктура. Неможливо надати людям можливість там проживати без води, без газу, без електроенергії. Все це потрібно відремонтувати, а це — мільярди гривень", — наголосила політик.

Народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк додала, що зараз на Київщині відновлюють інфраструктуру за кошти міжнародних партнерів та державного бюджету. Зокрема, влада закуповує дизельні та бензинові генератори, запасні труби та лінії електропередачі, котлів та інших необхідних речей в рамках підготовки до зими на Київщині та мати змогу оперативно реагувати на кризисні ситуації. Однак поки тривають ремонти, коштів на відбудову не вистачає та їх планують передбачити у бюджеті на наступний рік.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що влада Київської області очікує надходження додаткового фінансування від Кабінету міністрів України, щоб завершити підготовку до зими. Голова Київської обласної військової адміністрації Олексій Кулеба зазначив, що найбільше постраждали три райони — це Бучанський, Вишгородський та Броварський. Досі триває робота щодо відновлення інфраструктури ЖКГ. Найближчими днями в області очікують 600 мільйонів гривень з резервного фонду, що дасть змогу завершити підготовку до опалювального сезону.

Нагадаємо, на півночі Київської області у громадах, звільнених від російських окупантів, є суттєві проблеми з отриманням грошової допомоги. Це стосується обіцяних Кабінетом міністрів України виплат у дві тисячі гривень на дорослого та три тисячі гривень на дитину або людину з інвалідністю, які не є переселенцями.

Читайте також, що через зупинку Київського картонно-паперового комбінату Обухів може залишитись без опалення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися