На звільненій від окупантів Київщині перевірили рівень радіації

Що відомо про результати перевірки

В Київській області на звільнених від російських окупантів територіях фахівці державного підприємства "Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки" ("ДНТЦ ЯРБ") провели радіаційне обстеження. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію держпідприємства.

Досліджували рівень радіації на території Макарівської об’єднаної територіальної громади. Обстеження виконували з метою виявлення радіоактивного забруднення і радіоактивних матеріалів, що могли бути винесені російськими окупантами за межі Чорнобильської зони. Маршрут фахівців враховував інформацію щодо місць, де може бути виявлене радіоактивне забруднення, отриману від адміністрацій територіальної громади та місцевих мешканців.

Експерти обстежили майже два десятки приватних садиб, території двох підприємств, де під час окупації, перебували російські військові, понад 120 кілометрів вулиць і доріг, один навчальний заклад та предмети військового призначення. За результатами радіаційного обстеження Макарівської громади радіоактивне забруднення об’єктів, приміщень та ділянок, що могло б бути пов’язане з діяльністю російських окупантів, не виявили. На обстежених територіях не зафіксовано підвищення амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінювання (ПЕД). Значення ПЕД, виміряні під час автомобільної гамма-зйомки та вручну, становили до 0,18 мкЗв/год, що відповідає фоновим значенням, характерним для цієї місцевості.

Нагадаємо, після звільнення Київської області від російських загарбників міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що російські окупанти завдали багато непоправної шкоди Чорнобильському заповіднику та зоні відчуження в цілому. Попередні збитки навесні оцінили у понад 2,5 мільярди гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що українські прикордонники показали, які окопи вирили російські окупанти у радіаційній зоні поблизу Чорнобильської атомної електростанції. Окопи росіян у Чорнобилі можна побачити на відео з висоти.

Читайте також, що у Зеленського знали про присутність російських військових у Чорнобильській зоні ще до повномасштабного вторгнення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися