Києву повернули незаконно захоплену гідроспоруду на Дніпрі

Київська міська прокуратура встановила факт незаконної реєстрації за третіми особами прав на гідроспоруди

Київській міській прокуратурі вдалося скасувати рішення про державну реєстрацію прав на гідроспоруду вздовж річки Дніпро у столиці площею майже 3 500 квадратних метрів та вартістю понад 142 млн грн. Про це повідомляє пресслужба Київської міської прокуратури.

Наприкінці вересня минулого року в українських ЗМІ набула широкого розголосу ситуація щодо реєстрації за фізичною та юридичною особами майнових прав та права власності на низку гідроспоруд, розташованих уздовж парку "Наталка", на півострові "Собаче гирло", на острові "Оболонський" та в межах прибережних смуг інших водних об’єктів у столиці. 

Київська міська прокуратура встановила факт незаконної реєстрації за третіми особами прав на вказані гідроспоруди. Доведено, що право власності на них в силу вимог закону може бути набуте виключно Київською міською радою. 

Органи прокуратури Києва подали до Оболонського райсуду 7 позовів про скасування державної реєстрації прав на гідроспоруди та визнання недійсними договорів купівлі-продажу цих прав. 

Наразі задоволено позов прокурора щодо гідроспоруди площею майже 3 500 квадратних метрів, розташованої вздовж річки Дніпро у Києві.

Судовий розгляд інших позовів триває.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що у Києві привласнили гідроспоруди площею більше, ніж Оболонський острів. Столична прокуратура вимагала скасувати реєстрацію прав на гідроспоруди на Оболонському острові та вздовж берегової лінії Дніпра у Києві.

Київська міська прокуратура встановила, що реєстрація речових прав на гідротехнічні споруди в Оболонському районі Києва незаконна та вони мають бути передані до комунальної власності. Скасувати реєстрацію на гідроспоруди площею понад 150 тисяч квадратних метрів, розташованих вздовж річки Дніпро у Києві, прокуратура вимагала через суд.

Торік в СБУ звітували, що у Києві та Київській області запобігли масштабній схемі з приватизації гідроспоруд та землі державної і комунальної власності. Приватизувати гідротехнічні споруди та землю на 12 ділянках на березі річки Дніпро намагались, скориставшись прогалинами у законодавстві.

Читайте также