У Києві вимагають створити парк замість будівництва паркінгу

До столичної влади звернулись з петицією

В Оболонському районі Києва необхідно зупинити будівництво паркінгу та надати зеленій зоні статус парку. Про це йдеться у відповідній петиції, зареєстрованій на офіційному сайті Київської міської ради, передають "Коментарі".

Автор петиції №12015 Гліб Антоненко вимагає від столичної влади зупинити незаконне будівництво та створити парк на вулиці Прирічна на Оболоні.

"Громада та ініціативна група парку "Прирічна" виступає за створення сучасної та комфортної рекреаційної зони на оболонському півострові – парк "Прирічна" на земельних ділянках з кадастровими номерами 8000000000:78:215:0084 та 8000000000:78:215:0016, розташованими на вулиці Прирічна в Оболонському районі міста Києва. Ми виступаємо за збереження від забудови зеленої зони півострову "коса" (біля затоки Собаче Гирло)", — йдеться в петиції до влади Києва.

У зверненні автор петиції наголошує, що мешканці Оболоні виступають категорично проти будівництва "аква-паркінгу" чи "надводно-підводного паркінгу" на вулиці Прирічна. Земельна ділянка, яка була передана рішення Київради на пленарному засіданні 20 квітня 2023 року комунальному підприємству "Житлоінвестбуд-УКБ", розташована в зоні регулярного підтоплення.

"На ній знаходиться понад сотня здорових багаторічних дерев, які будуть знищені під час будівництва. Ділянка під забудову розташована на місці споруди громадського захисту населення – водопідпірної гідротехнічної споруди (дамби), яка захищає житловий масив Оболонь від підтоплень у період весняного водопілля", — заявив Антоненко.

Згідно наявним у публічному доступі графічним матеріалам Генерального плану Києва, земельна ділянка за функціональним призначенням належить до існуючих озеленених територій загального користування, зон масового відпочинку населення та рекреаційних зон. За Водним кодексом України прибережно-захисна смуга від урізу води річки Дніпро складає 100 метрів. Ділянка розміщена в прибережно-захисній смузі Дніпра. Територія постійно підтоплена і заболочена. На території розміщені болота, гідротехнічні, інші водогосподарські споруди та канали.

"Для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства порушує виконання вимог законодавства в частині збереження цієї природоохоронної території. Такі наміри капітального будівництва об’єкту транспорту (багаторівневого паркінгу) спричинить засмічення за забруднення не тільки території довкола, а і самого русла річки Дніпро. Це екологічно небезпечний об’єкт", — аргументує вимоги автор петиції.

Окрім цього, згідно Закону України "Про охорону земель" такий тип земель як водно-болотні угіддя підпадає під охорону і збереження Центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду у сфері охорони навколишнього природного середовища. Також будь-яке будівництво на земельній ділянці на вулиці Прирічна порушує ухвалене рішення від 27 лютого 2020 року Київської міської ради № 148/8318 "Про оголошення ландшафтного заказнику місцевого значення "Затока Наталка", додав автор петиції.

Київську міську раду та мера столиці Віталія Кличка автор петиції закликав:

·       скасувати рішення Київської міської ради від 20 квітня 2023 року про надання комунальному підприємству "Житлоінвестбуд-УКБ" земельної ділянки на вулиці Прирічна в Оболонському районі Києва;

·       розглянути альтернативні місця для будівництва паркінгу для відвідувачів парку "Наталка" на проспекті Володимира Івасюка, 2 та 8-а, або на розворотному кільці на перетині вулиць Північна та Прирічна;

·       звернутися до органу Центральної виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища щодо перевірки законності прийняття рішення Київської міської ради від 20.04.2023 "Про надання комунальному підприємству з питань будівництва житлових будинків "Житлоінвестбуд-УКБ" земельної ділянки в постійне користування для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства на вул. Прирічній в Оболонському районі міста Києва";

·       надати вичерпні роз’яснення, чи при підготовці цього проекту рішення була врахована "Оцінка водного режиму і пропускної здатності верхньої ділянки канівського водосховища в умовах інтенсивної урбанізації" за авторства Дубняка Сергія Сергійовича — українського гідролога, кандидата географічних наук, доцента Київського національного університету імені Тараса Шевченка. В якій, у тому числі, зазначається: "При повенях 1–3 %-ї забезпеченості у прибережних зонах Київської ділянки Канівського водосховища може викликати підвищення рівня води на 4–8 м порівняно з меженню";

·       провести громадські обговорення щодо будівництва паркінгу;

·       перенаправити виділені 120 мільйонів бюджетних гривень на будівництво паркінгу на вулиці Прирічна відповідно до рішення Київської міської ради №6255/6296 від 23.03.2023 "Про внесення змін до Програми економічного і соціального розвитку м. Києва на 2021–2023 роки" на міську цільову програму "Захисник Києва" задля посилення оборони та безпеки столиці;

·       надати вичерпне роз’яснення щодо юридичного статусу, наявних дозвільних документів на будівництво та не допустити жодну капітальну забудову зеленої зони півострову "коси" (біля затоки Собаче Гирло).

"Прошу всіх об’єднатися та швидко зібрати підписи для підтримки цієї петиції, щоб ми разом зберегли рекреаційну зону на оболонському півострові – парк "Прирічна"! — підсумував автор петиції.

Для розгляду у Київській міській раді петиція має зібрати шість тисяч голосів на підтримку. Збір підписів активно триває. 

Нагадаємо, Київська міська рада надала "Житлоінвестбуд-УКБ" у постійне користування земельну ділянку площею 1,7 гектари для будівництва паркінку на Оболоні. Комунальне об’єднання "Київзеленбуд" отримало дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для облаштування зелених насаджень на вулиці Прирічній в Оболонському районі Києва. Ділянка площею у понад 16,4 гектари стане частиною нової сучасної рекреаційної зони, до якої також входитимуть парк "Наталка", набережна та острів Оболонський. В рекреаційній зоні планують побудувати багаторівневий паркінг, який також слугуватиме укриттям під час повітряної тривоги. Паркінг не будуватимуть у зеленій зоні, наголосив заступник мера Києва Вячеслав Непоп. 

На підземно-наземний паркінг на Оболоні планують витратити 120 мільйонів гривень бюджетних коштів. В соціальних мережах вже охрестили подібну ініціативу мера Києва "надводно-підводним паркінгом", "паркінгом для човнів на верхньому рівні, субмарин на нижньому". Активісти оприлюднили фото парку Прирічна, зроблені під час повені у Києві. 

Окрім цього, у Києві зафіксували незаконну вирубку десятків дерев у парку Прирічна в Оболонському районі столиці. За даними громадських активістів, спиляли десятки дерев, з яких два десятки із діаметром стовбура від 20 сантиметрів до метра, а ще 40 — з діаметром до 20 сантиметрів. Про цю вирубку нічого не відомо КП УЗН Оболонського району, якому підвідомча ця територія.

Читайте також та дивіться відео, як Оболонський острів затопило під час повені у Києві.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися