Гламуризація зелених зон вбиває дику природу у Києві (ФОТО)

Чим занепокоєні екологи

Гламуризація зелених зон вбиває дику природу у Києві та інших містах. Про це розповів директор Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) Володимир Борейко, передають "Коментарі".

"Береться ділянка дикої природи – шматок лісу, озеро і його починають "ушляхетнювати" – вирізають кущі, коситься трава, рубаються старі дуплисті дерева з білками, прокладаються доріжки з плиткою, ставляться лавочки, ліхтарі. Потім тут з’являються паркування, МАФи та генделі", — заявив Борейко.

За його словами, яскравий приклад — "наполовину знищений шинками Гідропарк або нова улюблена іграшка Кличко — парк Наталка, де завдяки гламуризації було знищено цінний куточок природної заплави Дніпра".

"Не минуло й півроку, як туди вже почали залазити МАФи. У парку Наталка вже немає дикої природи – вона умертвлена Кличком та його бездумними чиновниками. Тепер Кличко поліз на Оболонський острів, відомий своїми червонокнижними сибірськими ірисами, на черзі Труханів острів, велика ділянка дикої природи, з унікальними заплавними озерами, улюблене місце відпочинку киян саме на дикій природі", — йдеться в заяві директора Київського еколого-культурного центру.

Еколог також заявив, що забудовники з ТОВ "Галерна затока" хочуть "гламуризувати ще дві великі ділянки київської дикої природи". Мова йде про урочище Покал біля Галерного острова, відоме своїми дикими орхідеями, та урочище Циганщина біля Пирогово.

"І це при тому, що завдяки хаотичній антиекологічній забудові Києва практично повністю знищені ділянки дикої природи. З 222 заповідних об’єктів (без урахування НПП Голосіївський), у Києві є лише 9 заповідних репрезентативних ділянок дикої природи. Це Жуків острів, Лиса гора, Осокорківські луки, Деснянські луки, Троєщинські луки, Муромець-Лопухувате, Острови Ольжин-Козачий, Золотий ліс у Пуща-Водиця, Межигірсько-Пуща-Водицький (усі вони створені за ініціативою Київського еколого-культурного центру). Але ці 9 заповідних ділянок дикої природи становлять лише 4% від усіх ПЗФ Києва!" — наголосив керівник КЕКЦ.

Експерт зазначив, що все інше — це міські парки, ботанічні сади, сквери, окремі дерева та міські озера.

"Особливої користі  для охорони рідкісного біорізноманіття вони мають. Натомість на 9 заповідних ділянках дикої природи Києва охороняється до 95% рідкісних видів флори та фауни. Ми не проти гламуризації окремих паркових зон Києва. Зараз у Києві налічується 127 парків та близько 500 скверів. Будь ласка, який широкий фронт для "упорядкування" і гламуризації! Але навіщо залазити в останні вцілілі та безцінні ділянки дикої природи Києва та знищувати їх?" — обурився Борейко.

В КЕКЦ розуміють, що є велика кількість киян, яким подобаються гламурні парки, але вважають, що є ще й значна кількість жителів Києва, які воліють відпочивати саме в дикій природі.

"Це рибалки, фотографи птахів і рослин, любителі поспати в наметах а природі, скаути, язичники, збирачі грибів, любителі шашликів на дикій природі (у гламурному парку їх не можна смажити), художники, та й захисники дикої природи, для яких ця територія взагалі є священним місцем. Чому ж їхні права на дику природу та відпочинок у ній ігнорується Кличком та його чиновниками? Слід також сказати і про природотерапію, безкоштовне лікування на лоні дикої природи ошаленого від шуму, бетону та пилу городянина. А переможний хід популярного зараз у Європі та США бердвотчингу (фотографування птахів у дикій природі)? Адже розвиток його у Києві, особливо за рахунок закордонних туристів, міг би добре поповнити міський бюджет", — вважає Борейко.

Нагадаємо, Київська міська рада надала "Житлоінвестбуд-УКБ" у постійне користування земельну ділянку площею 1,7 гектари для будівництва паркінку на Оболоні. Комунальне об’єднання "Київзеленбуд" отримало дозвіл на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для облаштування зелених насаджень на вулиці Прирічній в Оболонському районі Києва. Ділянка площею у понад 16,4 гектари стане частиною нової сучасної рекреаційної зони, до якої також входитимуть парк "Наталка", набережна та острів Оболонський. В рекреаційній зоні планують побудувати багаторівневий паркінг, який також слугуватиме укриттям під час повітряної тривоги. Паркінг не будуватимуть у зеленій зоні, наголосив заступник мера Києва Вячеслав Непоп. 

На підземно-наземний паркінг на Оболоні планують витратити 120 мільйонів гривень бюджетних коштів. В соціальних мережах вже охрестили подібну ініціативу мера Києва "надводно-підводним паркінгом", "паркінгом для човнів на верхньому рівні, субмарин на нижньому". Активісти оприлюднили фото парку Прирічна, зроблені під час повені у Києві. 

Окрім цього, у Києві зафіксували незаконну вирубку десятків дерев у парку Прирічна в Оболонському районі столиці. За даними громадських активістів, спиляли десятки дерев, з яких два десятки із діаметром стовбура від 20 сантиметрів до метра, а ще 40 — з діаметром до 20 сантиметрів. Про цю вирубку нічого не відомо КП УЗН Оболонського району, якому підвідомча ця територія.

Читайте також та дивіться фото, як Кличку нагадали про скандал з паркінгом на Оболоні муралом.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися