У Києві занепокоєні планами з забудовою Русанівської коси

До столичної влади звернулися з петицією

У Дніпровському районі Києва планують збудувати на Русанівській косі базу з веслування, але будівництво в природоохоронній зоні заборонено. Про це йдеться у відповідній петиції, зареєстрованій на офіційному сайті Київської міської ради, передають "Коментарі".

Автор петиції №12107 Євген Кудряшов звернувся до столичної влади щодо сприяння захисту Русанівської коси та недопущення будівництва на її території.

"Русанівська коса є цілісним природоохоронним об'єктом з унікальною для міста Києва флорою та представниками фауни, а також нерестилищем для риби. Коса є невід’ємною та важливою складовою житлового масиву та є загальнодоступним місцем відпочинку для мешканців та гостей мікрорайону. Крім того, вона є прибережною захисною смугою Дніпра та має статус пам’ятки ландшафту", — зазначив Кудряшов.

За його словами, значення Русанівської коси важко переоцінити як для мікрорайону Русанівка, так і для міста Києва вцілому. Коса увійшла до екосистеми Русанівської протоки з дніпровськими островами на ній і стала зеленими легенями не лише острову, а й лівобережної частини довкілля всього Києва. Русанівка створена на заплавних територіях Дніпра і ця коса виникла виключно саме під час її будівництва. Русанівська набережна стала розбудовуватися з 1961 року і під час її побудови коса була залишена у стані природної території.

"Саме через унікальність Русанівської коси час від часу з’являються особи, які під будь-яким виглядом намагаються привласнити частину її території, в тому числі шляхом укладання договорів оренди. В мережі інтернет поширюється інформація про намір побудувати базу з веслування на території Русанівської коси, яка передбачає розміщення окремих споруд безпосередньо на захисній смузі", — йдеться в петиції до столичної влади.

Автор петиції наголосив, що базу з веслування на території Русанівської коси неприпустимо та незаконно. Владу Києва закликали сприяти захисту Русанівської коси та не допустити розміщення на ній жодних будівельних споруд, включаючи МАФи. Для розгляду у Київській міській раді петиція має зібрати шість тисяч голосів на підтримку. Збір підписів триває.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві забудовники планують знищити зелену зону на Галерному острові та урочище Покал. У 2007 році одну з перлин Києва — острів Галерний у Голосіївському районі було незаконно переведено Київрадою із зеленої зони до земель забудови. І ця територія була віддана в оренду майже на 50 років забудовнику ТОВ "Галерна затока". Цим забудовником, на думку екологів, керують олігархи Василь Хмельницький та Андрій Іванов. Один з дивом збережених куточків стародавнього Дніпра острів Галерний планують забудувати котеджами та розважальними центрами.

Нагадаємо, землю холдингової компанії “Київміськбуд” у Козині, де раніше була база відпочинку, забудували розкішними котеджами родичі та оточення президента холдингу Ігоря Кушніра, поки у Києві є десятки недобудов. Компанія “Київміськбуд” на 80% належить територіальній громаді Києва. Зупинку будівництва житлових комплексів під час воєнного стану пояснили здороженням матеріалів, що люди не платять кредити, проблемами зі світлом. У "Київміськбуді" попросили грошей з бюджету Києва — мільярд на капіталізацію і викуп нерухомості на 300 мільйонів гривень. Родина та оточення Кушніра за роки управління холдинговою компанією “Київміськбуд” отримала вражаючі активи і політичні зв’язки. 

Читайте також, що у Києві затвердили забудову нового мікрорайону та в чому проблема такого рішення влади.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися