У Києві лікують заповідні вікові дерева (ФОТО)

Як рятують столичне природне середовище

У Києві триває лікування вікових дерев, що мають статус об’єкта природно-заповідного фонду. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію комунального об’єднання "Київзеленбуд".

За даними столичних комунальників, мова йде про майже два десятки ботанічних пам’яток природи місцевого значення. Це видалення сухих гілок та тих, що перетинаються, вилучення плодових тіл грибів, зачистка, обробка фунгіцидами уражених місць тощо. На кожну пам’ятку природи підготовив технологічну карту на виконання робіт з лікування вікового дерева Національний ботанічний сад імені М. М. Гришка НАН України.

Експерти врахували причини погіршення стану пам’яток природи в залежності від місця їхнього розташування, рівня забрудненості повітря еколого-географічної зони, поширення шкідників та хвороб, оцінки їхньої ролі в ослабленні й всиханні дерева чи його частин, взаємодію з тваринами та навколишнім середовищем.

"До лікування вікових дерев залучено фахівців-арбористів. Згідно з нормами, видалення сухостою слід проводити, коли дерева знаходяться у стані фізіологічного спокою: після опадання листя і до початку сокоруху. Це значною мірою зменшує вплив на рослину, ніж обрізка під час вегетації", — зазначили у КО "Київзеленбуд".

Перелік ботанічних пам’яток природи місцевого значення у Києві:

·       "Сирецький дуб", "Віковий дуб", "Перунів дуб", "Дуб довгожитель", "Партизанський дуб";

·       "Катальпа красуня", "Святошин клен", "Вікове дерево груші";

·       "Дуб Янати", "Дуб Котова", "Група вікових дерев береки";

·       "Віковий велетенський екземпляр тополі чорної", "Сосна Нестерова";

·       "Гнілецька верба", "Велетень заплави", "Вікове дерево дуба-красеня";

·       "Дуб Красень", "Віковий дуб Кащенка".

Лікування вікових дерев, що мають статус об’єкта природно-заповідного фонду, проходить на виконання рішення Київської міської ради. Заходи фінансують з Київського міського фонду охорони навколишнього природного середовища.

Нагадаємо, у Києві для боротьби з ожеледицею у столичних парках і скверах замість технічної солі використовуватимуть більш екологічні методи. Подробиці — за посиланням.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві завершили будівництво ділянки Великої кільцевої дороги. Нові ділянки Великої кільцевої дороги почали будувати з 2016 року. Фактично це є Північна об’їзна дорога столиці. Сьогодні, 5 грудня, відкрили нову частину Великої кільцевої дороги від вулиці Богатирської до Оболонського проспекту. 

Читайте також, що кияни вимагають вберегти природу біля озера від забудови.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися