На які симптоми скаржаться діти у Києві, перехворівши на коронавірус

Лікарі продовжують фіксувати ускладнення та нові симптоми у перехворілих на коронавірус, зокрема — у дітей

У лікарки-педіатра амбулаторії №1 Центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Дніпровського району Києва Ельвіни Клименко за час пандемії коронавірусу побільшало пацієнтів із депресією. Медична працівниця розповіла, що аномального спостерігалося у перехворілих на COVID-19 дітей, інформують "Коментарі".

"Часто зустрічається саме постковідні депресії у підлітків. Як педіатр я можу вам сказати, що доволі часто приходилося відправляти, навіть підлітків на консультацію до лікаря-психіатра, тому що самостійно вони з проявами депресії справитися не могли", — розповіла Клименко.

За її словами, ще один з постковідних синдромів — цукровий діабет.

"Що ще найбільш аномальне — цукрові діабети після COVID-19 почали з’являтися… Приходять до мене підлітки й говорять: "У мене спотворений смак зберігається й досі". Я питаю, коли перехворів. Він каже: "Я перехворів у грудні". Тобто навіть такий тривалий час такі симптоми", — зазначила педіатр.

Проте єдиної наукової бази дослідження наслідків коронавірусної хвороби поки що немає, адже на збір та аналіз потрібен час.

"У більшості випадків у нас немає фактів, підтверджуючих, що саме вірус може таке руйнування робити. Більше даних й більше спостереження доводять, що це робить неправильно збалансована наша імунна реакція — гіперактивна, гіперсильна, неконтрольована. Тому більшість таких постковідних станів ми бачимо, коли вражаються судини. Взагалі весь COVID-19 закручений навколо судин", — розповів лікар-інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євгеній Дубровський.

Посткоронавірусні ускладнення фіксують лікарі у всьому світі, зокрема й у столиці України — у Києві. Про нову тенденцію через понад рік пандемії розповів завідувач поліклінічного відділення Київського міського онкологічного центру Володимир Базась. За словами онколога, у перехворілих на коронавірус почали з’являтися випадки повторної появи пухлин у пацієнтів в ремісії.

Раніше про небезпеку нового штаму COVID-19 розповіли в Інституті молекулярної біології й генетики Національної академії наук України. Українські вчені з 18 по 22 червня дослідили мутацію коронавірусу та підтвердили "індійський" штам — "Дельта" у двох пацієнтів київської лікарні. Фахівці наголосили, що цей штам зараз є найбільш небезпечний.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Анна

24 вересня 2021, 19:50

Сейчас много детей болеют коронавирусом. Очень переживаю, что мой ребенок заболеет, боюсь последствий этой болячки для детского организма. Теперь при первых признаках простуды сразу обращаюсь к своему педиатру на Оболони https://medikom.ua/ru/chastnyj-pediatr-obolon-kiev/ чтобы не пропустить COVID. Хорошо, что клиника частная, доктору могу позвонить в любое время, чтобы проконсультироваться и при необходимости без проблем попасть на прием. А помню раньше в государственной больнице нужно было рано утром бежать в поликлинику, чтобы записаться к врачу и еще не факт, что попадешь на прием в этот же день...В последнее время все чаще попадаются материалы о детской вакцинации против коронавируса, но этот вопрос со своим педиатром еще даже и не обсуждала, потому что непонятно, можно ли детям делать такую прививку и как это скажется в будущем)))

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися