Владу Києва просять захистити від забудови парк "Теремки"

Мешканці столиці занепокоєні знищенням каскаду озер та зони відпочинку

Мешканці Голосіївського району Києва звернулися до Київської міської державної адміністрації (КМДА) та усіх небайдужих з проханням зберегти парк "Теремки" від забудови черговим житловим комплексом. Про це йдеться у відповідній петиції до столичної влади, передають "Коментарі".

Парк "Теремки" розташований навколо каскаду озер річки Нивки в мікрорайоні "Теремки-2". Для місцевих мешканців ця зона відпочинку разом із трьома ставками є єдиною. Тут відпочивають майже 100 тисяч мешканців мікрорайону, зазначає автор петиції.

"Ця неймовірна місцевість, яка згідно із діючим Генеральним планом міста Києва була зарезервована під створення об’єкту природо-заповідного фонду, з волі забудовників, чиновників та адміністрації міста, може перетворитись в черговий бетоний ЖК, який вщент знищить каскад озер та погіршить екологічну ситуацію в мікрорайоні", — йдеться у тексті петиції до КМДА.

Автор документу стверджує, що згідно із проектними рішеннями забудовника, на території останньої зеленої зони на Теремках планують збудувати шість 25-типоверхових висоток без належної соціальної та транспортної інфраструктури. Окрім того, громада Теремків відчуває нестачу шкіл, садочків та паркомісць.

Активістів, які виступали проти цієї забудови намагалися підкупити та залякати, стверджує автор петиції. Проте попереднім спробам забудовників вдалося запобігти. Люди, які проживають навколо парку "Теремки", хочуть захистити зону відпочинку та ведуть громадську та юридичну роботу в цьому напрямку.

Від керівництва КМДА і депутатів Київради мешканці Теремків вимагають розірвати договір оренди земельної ділянки площею понад вісім гектарів за кадастровим номером 8000000000:79:428:0021. Окрім того, від влади столиці вимагають передати на баланс КП "Київзеленбуд" Департаменту екології та природних ресурсів КМДА територію зелених насаджень площею у понад три гектари та створити тут парк з відповідним природоохоронним статусом.

Серед інших вимог до КМДА — передати на баланс КП "Плесо" Департаменту екології та природних ресурсів КМДА ставок №1 з каскаду озер річки Нивки та приєднати до існуючої комплексної пам’ятки природи витоки річки Нивки, створеної на території ставка №2 та №3. КМДА також має анулювати містобудівну та дозвільну документацію, видану забудовнику ТОВ "Ліко холдінг", вимагає автор петиції. Збір підписів під документом поки що триває. 

Нагадаємо, у Києві на Мінському масиві облаштовують новий сквер і обіцяють намалювати мурал. Новий сквер почали облаштовувати у зеленій зоні між будинками Маршала Рокоссовського 2Б та 4А. У новій зоні відпочинку вже встановили нові лавки та смітники. Восени комунальники Києва висадять у сквері понад 20 хвойних і листяних дерев. Окрім того, біля нового скверу розпочали демонтаж старих гаражів.

Тим часом у затоці на столичних Осокорках триває будівництво парку "Прибережний" площею у 7,5 гектарів. Як відбувається створення нової зони відпочинку, дивіться на порталі "Коментарі". Наразі на Осокорках облаштовують зелену зону площею у понад два гектари. У парку є вихід до водойми та пляж, раніше на цій території було звалище будівельного сміття.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у центрі Києва встановили екологічний модуль із моху, який очищає повітря в радіусі 50 метрів, фільтрує пил і зменшує шум. На екологічній конструкції у сквері Небесної сотні розміщено кілька видів моху. Вони відрізняються за формою та кольором. Кияни та гості столиці фотографуються з незвичною зеленою стіною. Біля цієї локації знаходиться лава, де у прохолоді рослин можна відпочити в спеку.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


КУивлянын

1 серпня 2021, 18:37

Просить можно сколько угодно, если бы не одно НО - сама же власть часто и строит. Остаётся лишь смотреть на уничтожение когда-то (очень давно) прекрасного города. Со стороны Вырлицы депутаты падлы уже тоже застраивать метят, активистам лишь шлют международный жест.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися