У Чорнобилі після пожеж з’явився парк піроценового періоду (ФОТО)

Цікаве й унікальне місце заповідної зони

На території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника є унікальне місце, яке вже назвали парком піроценового періоду. Про це розповіли у заповіднику та показали, як він виглядає.

На території Чорнобильського заповідника на піщаних ґрунтах є вигорілий масив соснового лісу. Він виглядає незвично для місцевої природи. На рівнині з обгорілими стовбурами дерев стоять групки кістяних лісів. Тут можна побачити мертві дерева, з яких зійшла кора, та відновлення соснових дерев.

У заповіднику вважають, що парк піроценового періоду має власний науковий потенціал. Через зміни клімату у світі зросла кількість лісових пожеж. Саме тому голова Глобального центру моніторингу пожеж Йохан Георг Гольдамер заявив, що можна говорити про настання ери вогню — піроцена.

У Чорнобильському заповіднику зазначають, що особливо схильні до пожеж одновікові посадки сосни, а на Поліссі лісові пожежі стануть таким же регулярним явищем, яким раніше були паводки. Проте українські фахівці вважають, що там, де вогняний шторм уже трапився, необхідне розуміння постпірогенного розвитку рослинного покриву.

На території Чорнобильської зони відчуження також виявлено озеро ідеально круглої форми, яке назвали "Оком Полісся". Ним виявилося водосховище, яке було ставком біля поліського села. Штучна водойма мала форму неправильної трапеції, куди входили й виходили канали. Після переселення людей із території зони ЧАЕС водні об'єкти не зникли, а перейшли в інший стан рівноваги. У заповіднику зазначили, що коли регулювання спало, то рівень води впав і форма водного дзеркала стала більш правильною. Про вміст радіації в цій водоймі нічого не повідомляється.

Нагадаємо, у Чорнобильській зоні науковці досліджують ландшафти та ґрунти. На території Чорнобильського радіаційно-екологічного заповідника українські науковці вивчають місцеву флору та фауну, а також вплив на екосистеми зони відчуження радіоактивного забруднення. З багатокілометровими маршрутами ведуться масштабні польові дослідження. Дослідники уточнюють структуру місцевих ландшафтів і відбирають зразки ґрунтів. Потім їх перевірять на забруднення важкими металами та іншими хімічними елементами. За результатами досліджень сформують інформаційну базу. Вона слугуватиме для уточнення ландшафтної та ландшафтно-геохімічної карт заповідної території у Чорнобильській зоні.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися