Експерт розповів, коли можна буде жити у Чорнобильській зоні

Та як почуваються дикі тварини у заповіднику

В Чорнобильській зоні тварини почуваються дуже добре, проте людям жити у зоні відчуження поки що не можна. Про це в ефірі телеканалу "Київ" розповів керівник Асоціації чорнобильських туристичних операторів Ярослав Ємельяненко, передають "Коментарі".

В Чорнобильській зоні тварини адаптувалися до рівня радіації, зазначив керівник Асоціації чорнобильських туристичних операторів Ярослав Ємельяненко. "Але людині там жити найближчі сотні років буде неможливо. Сотні, а може й тисячі років, тому що забруднення радіацією в Чорнобильській зоні дуже плямисте. Є абсолютно чисті місця — чистіше ніж у Києві, але є й дуже забруднені", — каже експерт.

Практика показала, що за 35 років після аварії на Чорнобильській АЕС не так страшна радіація, як важлива відсутність людей в зоні відчуження для відновлення природи, каже Ємельяненко. Тому популяції звірів у Чорнобильській зоні збільшуються, додав він.

"За відсутності людини й за наявності найбільшого в Україні та в Європі біосферного заповідника, де є абсолютно усі умови для нормального проживання диких тварин, популяція їхня збільшується. Це свідчить про те, що їм там комфортно", — прокоментував керівник Асоціації чорнобильських туроператорів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на забороненій території Чорнобильської АЕС все частіше фіксують випадки незаконних проникнень та поселень. Тому Верховна Рада України вирішила посилити відповідальність за такі порушення. Законопроєктом №4156, зокрема, передбачається кримінальна відповідальність за незаконне перебування у зоні відчуження. Окрім того, влада планує підвищити штрафи за незаконне проникнення у Чорнобильську зону. Вони складатимуть від 17 до 51 тисяч гривень.

Нагадаємо, у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферному заповіднику повідомляли, що співробітники відділу державної охорони природно-заповідного фонду затримують "ягідних" заробітчан цілими групами. У заповіднику наголосили, що ягоди та гриби збирати у зоні відчуження заборонено, тому що допустимі рівні вмісту радіоактивних речовин в них перевищено в рази. 

Читайте також, що у Чорнобильській зоні розпочали дослідницькі роботи по збереженню легендарних об‘єктів, серед яких радіолокаційна станція "Дуга". 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися