У Чорнобилі відновлять радіолокаційну станцію "Дуга"

У зоні відчуження стартують масштабні роботи по збереженню легендарних об‘єктів

У Чорнобильській зоні розпочали дослідницькі роботи по збереженню легендарних об‘єктів, серед яких радіолокаційна станція "Дуга". Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України, передають "Коментарі".

Цього року за проєктом реновації Чорнобильської зони планують відновити кафе "Прип’ять", автовокзал та шістнадцятиповерхівку. На це виділили 30 мільйонів гривень. В кафе встановлять вітражі, а будинок перетворять на музей пожежників, бригада яких першою прибула на ЧАЕС після аварії. На даху багатоповерхівки облаштують оглядовий майданчик. Роботи з проєктування та дослідження об’єктів розпочнуть вже у 2021 році.

Окрім того, цього року готуватимуть проєкт реконструкції головного контрольно-пропускного пункту до зони відчуження — КПП "Дитятки". За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, безпосередньо будівельні та ремонтні роботи цього та інших об’єктів заплановані на 2022 рік.

У 2022 році також планують відновити легендарну радіолокаційну станцію "Дуга", готель "Полісся" та басейн "Лазурний". Радіолокаційна станція "Дуга", збудована за радянських часів для раннього виявлення запусків міжконтинентальних балістичних ракет, відома тим, що випромінювала сигнал, який міг бути почутий короткохвильовими радіоприймачами в усьому світі. Це порушувало мовлення радіоаматорів та спровокувало тисячі скарг з боку багатьох країн світу. У квітні 2021 року радіолокаційну станцію "Дуга" внесли до реєстру нерухомих пам’яток України. Під час Чорнобильської катастрофи цей об’єкт зазнав радіоактивного забруднення, проте є однією з головних візитівок зони відчуження.

Нагадаємо, на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника є унікальне місце, яке назвали парком піроценового періоду. На піщаних ґрунтах є вигорілий масив соснового лісу. Він виглядає незвично для місцевої природи. На рівнині з обгорілими стовбурами дерев стоять групки кістяних лісів. Тут можна побачити мертві дерева, з яких зійшла кора, та відновлення соснових дерев.

На території Чорнобильської зони відчуження також виявлено озеро ідеально круглої форми, яке назвали "Оком Полісся". Ним виявилося водосховище, яке було ставком біля поліського села. Штучна водойма мала форму неправильної трапеції, куди входили й виходили канали. Після переселення людей із території зони ЧАЕС водні об'єкти не зникли, а перейшли в інший стан рівноваги. У заповіднику зазначили, що коли регулювання спало, то рівень води впав і форма водного дзеркала стала більш правильною. Про вміст радіації в цій водоймі нічого не повідомляється.

Окрім того, у Чорнобильській зоні науковці досліджують ландшафти та ґрунти. Українські науковці вивчають місцеву флору й фауну, а також вплив на екосистеми зони відчуження радіоактивного забруднення. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


путин

17 серпня 2021, 10:08

пиздеж

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися