У Чорнобильській зоні затримали російського сталкера

Українські прикордонники розповіли подробиці

На території зони Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) затримали громадянина Росії, який потрапив до зони відчуження незаконно. Про це розповіли у Державні прикордонні службі України, передають "Коментарі".

За даними прикордонників, росіянин потрапив на територію України легально. Іноземець офіційно перетнув державний кордон України через автомобільний пункт пропуску. Вночі його затримали під час патрулювання зони відчуження прикордонники відділу "Іванків" та поліцейські.

У Держприкордонслужбі повідомили, що 24-річний громадянин РФ потрапив на територію зони Чорнобильської АЕС для екстремального туризму. Росіянин виявився мешканцем Московської області. Відносно іноземця склали адміністративний протокол про порушення вимог режиму радіаційної безпеки. Йому загрожує штраф від 340 до 510 гривень. Матеріали щодо правопорушника вже передали до суду. Окрім того, йому можуть скоротити термін перебування на території України.

Прикордонники нагадали, що нелегальний туризм та відпочинок у зоні відчуження заборонений. Зону ЧАЕС постійно патрулюють та періодично затримують на забороненій для відпочинку та полювання любителів екстремального туризму, збору ягід та грибів, а також браконьєрів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Чорнобильській заповідній зоні впіймали браконьєра, який вбив лося. У затриманого мисливця знайшли голову самця оленя з рогами та мішки з м’ясом дичини. Свою незаконно здобич він погрузив на саморобну тачку та намагався вивезти із заповідної зони. Вчинком чоловіка були обурені як у заповіднику, так й правоохоронці.

Нагадаємо, в Чорнобильській зоні тварини почуваються дуже добре, проте людям жити у зоні відчуження поки що не можна. За словами керівника Асоціації чорнобильських туристичних операторів Ярослава Ємельяненка, в зоні відчуження тварини адаптувалися до рівня радіації, але людині там жити найближчі сотні років буде неможливо. Експерт пояснив, що забруднення радіацією в Чорнобильській зоні дуже плямисте: є абсолютно чисті місця — чистіше ніж у Києві, але є й дуже забруднені.

Читайте також, що у Чорнобильській зоні планують відновити легендарні об‘єкти, серед яких радіолокаційна станція "Дуга". 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися