Екскурс в історію: чому у Києві активно зносять МАФи

Заступник мера столиці розповів про причини

У Києві почали активно зносити незаконні малі архітектурні форми (МАФи), тому що не один рік намагалися допомогти підприємцям працювати легально. Про це в ефірі "Київ FM" розповів перший заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олексій Кулеба, передають "Коментарі".

За його словами, стихійна торгівля у столиці почала активно розвиватися наприкінці 1980-х та у 1990-х роках. "Я пам’ятаю, як у Києві з’являлися нові торгівельні точки. Вони з’являлися для того, щоб у людей з’явилася можливість вступати у ринкові відносини. Ми відходили від славетного Радянського союзу, проходили перехідний період. Людям якось треба було виживати. Треба було якимось чином легалізувати їхні доходи", — сказав Кулеба.

Підприємцям створили умови для легалізації бізнесу задля офіційної торгівлі та створенню робочих місць, продовжив перший заступник мера Києва. "Сьогодні в нас 2021 рік і він закінчується. Попереду 2022-й. В нас зовсім інші вже виклики. У 2015 році був ухвалений нормативний документ щодо роботи МАФів у Києві — минуло сім років. Для такого міста в час, коли все так швидко розвивається, це дуже великий термін", — наголосив Кулеба.

За цей час у Києві відкрилися велика кількість різних торгівельних мереж — від великих до маленьких. Перший заступник мера Києва звернув увагу на те, чим торгують МАФи: "Дуже часто вони торгують харчовими продуктами. У нас в місті заборонено продаж алкогольних напоїв в МАФах. Це взагалі під суворим контролем. На що люди звертають увагу: МАФи з’являються у тих місцях, де велика кількість людей — біля метро або у спальному районі".

Кулеба повідомив, що для столичної влади великий виклик – це боротьба з МАФами поблизу станції метро "Харківська". Він додав, що серед покупців є попит робити покупки у торгівельних вуличних точках, але він не такий, як був кілька десятків років тому. "Необхідно зменшувати кількість тимчасових споруд, особливо на центральних магістралях міста, тому що вони не відповідають архітектурному і взагалі екологічному середовищу нашого міста", — резюмував перший заступник мера Києва.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Деснянському районі Києва поблизу ринку "Юність", який нещодавно зачистили від незаконно встановлених торгових споруд, почалися земельні роботи. Як виглядає звільнена від МАФів територія зараз та які роботи там велись наприкінці жовтня — дивіться на відео з висоти пташиного польоту.

Окрім того, у столиці знесли кіоски біля Вигурівського ринку на Троєщині. Комунальники звільнили тротуар загальною довжиною 500 метрів та близько 100 квадратних метрів зеленої зони, яку власники кіосків незаконно заасфальтували.

Нагадаємо, на столичному Подолі провели перевірку Житнього ринку. Фасад Житнього ринку зафарбований графіті, а навколо розміщені "якісь незрозумілі кіоски та процвітає стихійна торгівля".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися