На легендарну річку Почайна можна подивитись з висоти (ВІДЕО)

Як виглядає повернення річки у природне середовище

У Києві тривають роботи з повернення річки Почайна у природне середовище. Як виглядає ріка від самого Дніпра до Йорданського озера на відео, знятому з висоти пташиного польоту, показав блогер Сергій Мухлинін, передають "Коментарі".

На кадрах, зроблених на початку грудня, можна зазирнути крізь дерева та подивитися на поточний стан річки Почайна. "Промзона, колись гарна річка, захована в надрах міста, серед бетону, асфальту та промислових об'єктів. Ведуться ремонтні роботи. На паспорті об'єкта написано — "ремонт колектора"... Не парк або відновлення річки", — прокоментував автор відео.

Блогер нагадав, що Почайна — легендарна річка, але вона практично зникла. За одними даними, річка випливала з Йорданського озера на Оболоні. За іншими — її джерело було далі на північ — у болотцях за озером Редькіно. Бетонне річище річки Почайна сформували у 1950-ті роки під час будівництва Оболонського району Києва. Тоді річку Почайна частково засипали та у кількох місцях проклали підземні колектори.

"Для того, щоб звільнити річку, знімуть 900 тонн бетону, а береги вже зміцнюють природними матеріалами. Є надія, що навколо Почайної можна буде гуляти й красиво, і пізнавально", — додав Мухлинін.


Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що відновлювати річку Почайна почали з 2016 року. На її берегах створять парк із велосипедними доріжками, по якому можна буде гуляти зі станцій метро "Оболонь" і "Почайна" до парку "Наталка".

Нагадаємо, у Київській області у рамках патріотичного проєкту створили екскурсійний маршрут під назвою "Стежками Миколи Пимоненка". Туристичний маршрут має п’ять зупинок, а розпочинається з Боярського краєзнавчого музею.

Читайте також, що цікавого подивитися у Бориспільському районі Київщини.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Игорь

9 грудня 2021, 19:34

Не понимаю, зачем оживлять речку в промсекторе...?! Лучше сделали бы парки за озерами. Между озерами и ул. Богатырской.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися