У центрі Києва займуться фасадами історичних будівель

Деякі балкони та кондиціонери можуть демонтувати

Комісія Київської міськради з питань підприємництва, промисловості та міського благоустрою підтримала проєкт рішення про вжиття заходів по приведенню фасадів об’єктів культурної спадщини у центральному історичному ареалі Києва до належного стану. Про це розповів депутат Київської міської ради Владислав Трубіцин, передають "Коментарі".

За його словами, не потрібно поспішати демонтувати засклені балкони своїх квартир у центрі Києва, адже за цей проєкт рішення ще мають проголосувати депутати Київської міської ради.

"Якщо це відбудеться, будуть перевірені будинки, які є об'єктами культурної спадщини і знаходяться в центральному історичному ареалі міста. Наприклад, якщо той самий кондиціонер спотворює фасад будинку, його потрібно буде демонтувати. Те саме стосується утеплених фасадів чи засклених балконів", — пояснив Трубіцин.

Окрім того, у столиці під особливу увагу потраплять "цар-балкони", адже деякі власники квартир полюбляють робити балкони удвічі або втричі більшими ніж це дозволено. "У будинках, які знаходяться у центрі Києва, але не включені до переліку будівель культурної спадщини, дозволяється зміна зовнішнього вигляду будинку, але за умов дотримання Правил утримання цих споруд", — повідомив депутат Київміськради.

Трубіцин додав, що як тільки відповідне рішення Київради набуде чинності, протягом року у Києві проведуть перевірку будинків, які належать до об'єктів культурної спадщини. Наприклад, якщо якийсь кондиціонер чи балкон встановлений з порушенням — власник має його демонтувати. Якщо ж це не буде зроблено, то цим займуться столичні комунальні служби.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві потрібно заборонити самовільно змінювати фасади будівель, зокрема — заскленими балконами. Про це йдеться у петиції до столичної влади. Автор документу наголосив, що Київ має чудову старовинну архітектуру, але фасади будівель у столиці самовільно спотворюють мешканці, зокрема — додатковими добудовами, розширеними та заскленими як завгодно балконами.

Нагадаємо, у Києві найближчим часом планують ухвалити Генеральний план столиці. Київський міський голова Віталій Кличко пообіцяв, що під час громадського обговорення врахують думку кожного киянина. Мер столиці також наголосив на необхідності збереження культурної та історичної спадщини міста та створенні нових зелених зон відпочинку замість забудови паркових.

Окрім того, у Києві підготували програму з охорони та збереження культурної спадщини Києва на 2022-2024 роки. За цей час відремонтують і реставрують пам’ятник князю Володимиру, колону Магдебурзького права, Покровську церкву, комплекс споруд церкви Воздвиження Чесного Христа Господнього, Духовну академію на Вознесенському узвозі та корпус Фролівського монастиря.

Читайте також, що у Києві відновили добудову ЖК "Патріотика на озерах" під новим брендом



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися