Життя після війни: до зруйнованого села Мощун повертаються люди

Як відновлюють життєдіяльність населеного пункту після бойових дій

У селі Мощун, що під Києвом вже відновили газопостачання, але в населеному пункті ще немає світла та частково зв’язку. Про повернення до мирного життя в ефірі телемарафону розповів староста села Мощун Петро Макушенко, передають "Коментарі".

Староста села Мощун Петро Макушенко називає свою роботу волонтерською. Робочий день розпочинає о п’ятій ранку: "Я взяв на себе відповідальність обслуговувати генератор, що там шумить. В шість годин я його заправляю бензином, і ввечері, і в обід, щоб він цілодобово працював. Він надає нам зв'язок, інтернет, в клубі ми маємо світло. Зв'язок частково повернувся".

За його словами, зараз до села Мощун повернулись та проживають близько трьохсотень мешканців, серед яких є й маленькі діти.

"До 12 березня я знаходився тут. 12 березня я не витримав, тому що, по-перше, я не знав, де мої родичі, де дружина, де діти, де онуки знаходяться. Всі поїхали, а куди поїхали — не було зв’язку", — зазначив Макушенко.

Дружина старости села Мощун працює медсестрою у психоневрологічному інтернаті у Пущі-Водиці. "Вона 104 людини вивезла на поїзді в Хмельницьку область. Один медик був. Були санітарки, які до медицини відношення не мають. В Хмельниччині оставили їх, їм там дали місце проживання. Я тоді 12 березня теж туди поїхав", — згадує чоловік.

На його очах горіли будинки у рідному селі Мощун. "Вони загорялися по 7-8 будинків. Окупанти обстрілювали є така система "Солнцепек". Вибух. Я у підвалі був. Чую, що шифер тріщить. Моментально загоряється, тож не було варіантів та смислу залишатися", — розповів про останні дні у селі Макушенко.

Зараз у селі Мощун працює гуманітарний штаб, де допомагають мешканцям та фіксують руйнування внаслідок бойових дій.

"Процес вже налагоджений. Зараз працює комісія, яка описує пошкодження. Я до війни був і староста, і діловод. Ми виконували обов’язки тоді й ЦНАПа, приймали заяви, усі ці функції. У нас село невелике. Якщо у Гостомелі 17 тисяч [мешканців], у нас — до тисячі. І я взяв на себе ці функції", — сказав староста села Мощун.

У населеному пункті виплачується пенсія. Кожну середу мешканцям привозять гроші у пересувному відділенні "Укрпошти". Поштове відділення у Мощуні наразі ремонтують.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у селі Мощун, що став останнім бастіоном на шляху російських окупантів з Гостомелю до Києва, місцевих мешканців не попередили, що зовсім поряд тривають запеклі бойові дії. Про перші дні війни та як рятувалися люди — в нашому матеріалі.

Читайте також, що розповів український боєць про бої за Мощун.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися