Резерв+: троянський кінь, який підриває довіру до влади

Оновлення даних через Резерв+ дозволить владі отримати інформацію, до якої раніше не було доступу

З 18 травня в Україні діє новий закон про мобілізацію, відповідно до якого усі військовозобов'язані (і чоловіки, і жінки окремих спеціальностей) повинні оновити свої дані. На вибір можна скористатися одним із доступних способів - прийти в ТЦК, в ЦНАП чи скористатися застосунком Резерв+. Останній викликав чимало суперечок, одна з яких - відсутність юридичної сили документів, що надаються. Портал “Коментарі” з'ясував у експертів причини створення застосунку. 

На думку політолога, кандидата політичних наук Дениса Гороховського, вся історія з впровадженням застосунку Резерв+ – це план на кілька дій. Реалізація першого етапу дозволяє військовозобов'язаним тимчасово уникнути особистого візиту в ТЦК та СП. Наступним етапом буде розширення функціонала застосунку – і документи в ньому отримають юридичну силу. 

“Тобто, його можна буде використовувати замість паперових документів, які сьогодні кожен військовозобов'язаний повинен постійно мати при собі, як того вимагає закон. А коли кількість користувачів застосунку сягне певного показника, то Верховна Рада проголосує зміни до законодавства, які дозволять розсилати повістки через застосунок, адже кожен користувач верифікував себе в ньому при реєстрації”, – прогнозує експерт.

На його думку, дату отримання повістки прирівняють до дати її відправлення (схожу річ вже зроблено з рекомендованими листами, які надходять класичною поштою).

“Таким чином, видалення застосунку з телефону не допоможе уникнути отримання повістки, – пояснює Денис Гороховський. – Держава отримає новий канал комунікацій з мільйонами військовозобов'язаних, який можна ефективно використовувати в рамках мобілізації”.

Однак рівень довіри від таких дій до влади не збільшиться, а навпаки. Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко зазначає: “Новий застосунок – це такий собі троянський кінь. З урахуванням певної істерії (через страх високих штрафів, неможливості швидко оновити свої дані), яка спостерігалася перед 18 травня, коли закон набув чинності, людям надали можливість оновити дані без відвідування ТЦК – через Резерв+.  Відповідно, отримали більшість даних, до яких раніше держава не мала доступу”.

Експерт констатує, що зараз залишається просто реалізувати подальші дії щодо мобілізаційних процесів. “Як на мене, такі дії влади підривають довіру  до неї. Вона не повинна дурити народ. Її кроки мають бути прозорими та зрозумілими, які відповідають закону та не порушують права людини. Влада має відповідати за свої слова. Спершу ми чули одне, тепер інше. Але влада досягла свого – отримала оновлені дані та почне тепер їх використовувати як забажає”, – вважає Сергій Войченко.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що відбувається на ринку праці через посилення мобілізації.


Читайте также