Про що говорять медики: які реалії та проблеми лікарень у Києві

Народна депутатка Ірина Геращенко розповіла про візит до медиків в якості пацієнта

Народній депутатці Ірині Геращенко довелося звернутися до Київської міської лікарні швидкої допомоги через перелом, який вона отримала на початку січня через ожеледицю. Про свій візит до столичного медичного закладу та спілкування з лікарями Геращенко розповіла у своєму Telegram-каналі, передають "Коментарі".

Соратниця п’ятого президента України Петра Порошенка звернулася до Київської лікарні швидкої допомоги через гострий біль після падіння під час ожеледиці. Водночас, як зазначила Геращенко, її перебування у лікарні збагатило її "знання про нинішнє ставлення держави до лікарів". Вона розповіла, що у київських лікарнях медики вчасно отримують "міську надбавку".

"Ці кілька тисяч доплат є критично важливими для санітарок, медсестер, анестезіологів, хірургів, чиї ставки складають від 5 до 10 тисяч гривень. Зарплати, які залежать від перерахувань НСЗУ, нерідко затримують на кілька днів, як це трапилося і напередодні новорічних свят", — каже Геращенко.

За її словами, раніше скарги на затримку зарплат у лікарнях неодноразово отримували з регіонів, а в цілому медики хотіли б більшого діалогу з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) і розуміння її політики. Від лікарів вона дізналась думки про медичну освіту та щодо санепідстанції.

"Медики підтверджують, що санепідстанція в її існуючому вигляді була джерелом терору і корупції, й її варто було ліквідувати. Але правда в тому , що з водою виплеснули й дитя, й нам потрібно негайно відновити навчання епідеміологів і створити для їхньої роботи всі необхідні умови", — заявила Геращенко.

У Києві не всі медики отримують доплати за роботу з пацієнтами, хворими на коронавірус. "Ковідні" доплати медики не отримують, хіба що в "ковідних" відділеннях. Хоча "ковідні" хворі теж ламають кінцівки, в них буває апендицит, і їх, звичайно, оперують і доглядають — але лікарі непрофільних відділень ніяких доплат за це не отримають. Довести, що ти захворів на "ковід" на роботі — теж цілий квест", — уточнила народний депутат.

Медикам дуже складно виживати на маленькі зарплати, та доводиться заощаджувати навіть на проїзді, подорожчання якого вже анонсувала столична влада. "Чимало медперсоналу столичних лікарень — це жінки з області, або навіть сусідніх регіонів. І велику частину їхніх злиденних зарплат забирає електричка чи маршрутка. Потяг з Ніжина, наприклад, коштує 45 гривень, майже 100 — в дві сторони. Отож, вони економлять. Замість чергувати добу — потім три відпочинка, працюють по 2-3 доби безперервно, аби заощадити. І з жахом очікують підвищення цін на проїзд", — розповіла Геращенко.

Вона нагадала, що президент України Володимир Зеленський обіцяв лікарям високі зарплати ще до кінця 2020 року, але реалії зовсім інші. "Зеленський влітку 2020-го пообіцяв лікарям зарплати в 20 тисяч гривень до кінця року. Традиційно збрехав", — підсумувала Геращенко.

Нагадаємо, що у Центральній районній лікарні Борисполя цього року почнуть будувати пологове та лікувальне відділення. Вже оголошений тендер на пошук підрядника для виконання робіт. Медичний заклад розташований неподалік від міжнародного аеропорту "Бориспіль". На території лікарні планують збудувати два корпуси  пологового та лікувального відділень, які з’єднають скляним переходом. Окрім того, тут облаштують вертолітний майданчик. Вартість будівництва складає майже 139 мільйонів гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що за два роки у Київській обласній клінічній лікарні планують провести повну реконструкцію, зокрема побудувати вертолітний майданчик для аеромедичної евакуації. Департамент регіонального розвитку Київської обласної державної адміністрації також провів тендер на розробку проєктної документації для реконструкції дитячої лікарні у Боярці. Переможця вже оголосили. За розробку проєкту реконструкції підряднику готові сплатити понад 14 мільйонів гривень.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися