Католицька церква у Києві встановила сонячну електростанцію (ФОТО)

Як виглядає та працює обладнання

У Києві на даху католицької церкви на Позняках встановили сонячні панелі. Про це розповів настоятель храму Матеуш Адамські, передають "Коментарі".

За його словами, сонячні панелі встановили наприкінці грудня 2022 року завдяки допомозі благодійного релігійного фонду Німеччини та Ватикану. Наразі всю енергію споживає сама будівля, де окрім храму розташована радіостанція “Радіо Марія” та житлове крило священників.

Завдяки оптимізаторам сонячні панелі зможуть виробляти максимальну кількість енергії незалежно одна від одної. Це також підвищить пожежну безпеку, спростить моніторинг та обслуговування панелей.

“У нас встановлено 98 панелей, 90 – на двох плоских дахах храму, а ще 8 панелей – на даху гаража по системі зі сходу на захід. Середня частина даху протягом дня затіняє певні панелі. Тому нам дуже важливо встановити це обладнання”, – сказав настоятель.

Вартість оптимізаторів сягає п’яти тисяч євро, а модернізація потребуватиме ще й заміни інверторів. Після модернізації сонячна електростанція зможе виробляти до 40 кВт, а будівля споживає близько 30 кВт в години пікового навантаження. Зайву енергію планують "збирати" на особистому рахунку церкви, щоб використовувати її  у зимній період.

Нагадаємо, Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" забезпечили безперебійним електропостачанням під час відключення світла в столиці. На даху будівлі лаври встановили електростанцію з 194 сонячними панелями. В зимовий сонячний день сонячна станція дозволяє економити електроенергію від 30 кВт на годину. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві встановили потужну сонячну електростанцію. Резервне джерело енергії з’явилося у Святошинському психоневрологічному інтернаті. Цю унікальну сонячну електростанцію Київ отримав як гуманітарну допомогу від французьких партнерів. Альтернативні джерела світла дозволяють почуватися комфортно майже 700 жінкам, які зараз проживають у Святошинському інтернаті, та стабільно працювати персоналу.

Окрім того, у Києві в одному з багатоповерхових житлових будинків встановили сонячні панелі, що дозволяють забезпечити роботу теплопункту в умовах відключення електроенергії. Загальна вартість виконаних енергоефективних робіт в будинку на вулиці Велика Васильківська склала 2,5 мільйони гривень. Більшість цієї суми ОСББ компенсують зі столичного бюджету.

Читайте также