Маріупольський університет розпочав новий навчальний рік у Києві

Як керівництву вишу вдалося швидко відновити роботу в умовах війни

Маріупольський державний університет розпочав новий навчальний рік на базі Київського національного університету будівництва і архітектури. Про відновлення навчального процесу у столиці розповів ректор вишу-переселенця Микола Трофименко, передають "Коментарі".

За словами ректора Маріупольського державного університету, колектив вишу відновив роботу в Києві ще всередині квітня. Це вдалося зробити завдяки тому, що на початку повномасштабного вторгнення російських військ з вишу вивезли всі сервери, важливі документи та інформаційні бази.

"Ми відновили абсолютно без проблем роботу університету. Ми почали реєстрацію наших студентів, наших співробітників та викладачів, тому що всі роз'їхалися по різним куточками України та світу. Маріуполь знаходився в оточенні, виїжджали хто як міг", — зазначив Трофименко.

Зараз виш-переселенець повноцінно працює на базі Київського національного університету будівництва і архітектури. Керівництво навчального закладу намагається повернути якомога більше студентів до навчання з окупованого Маріуполя, але російські пропагандисти всяк заважають цьому процесу. Окрім того, окупанти створюють штучні перепони для виїзду з міста через блокпости.

"Сьогодні наше завдання стабілізувати роботу університету і колективу, стабілізувати контингент студентів, максимально всіх витягнути з окупованих територій, тому що там, на жаль, працює російська пропаганда. Головна мета окупанта — не дати виїхати нашим молодим людям. Вони намагаються утримати всіх в Маріуполі", — розповів ректор Маріупольського державного університету.

Керівник вищого навчального закладу наголосив, що саме за молоде покоління зараз ведеться війна і на освітньому фронті, тому намагається відвоювати якнайбільше студентів Маріупольського державного університету. В перші дні повномасштабного вторгнення російських військ в Маріуполі загинули вісім викладачів та вісім студентів вишу, але ці дані можуть бути неостаточними втратами.

"Ми ще не знаємо остаточно долю деяких наших колег, але основна маса — 90% науково-педагогічних працівників та десь 90% студентів вийшли на зв'язок і продовжують навчання. Ми успішно випустили бакалаврів. Ми зараз проводимо вступну кампанію в Києві. Перша наша мета — стабілізація, а наша наступна мета — це стратегія прориву", — підсумував ректор Маріупольського державного університету.

Керівник вишу запевнив, що про успіхи Маріупольського державного університету у Києві ще почують. Поки що ж у виші розпочали навчальний рік в онлайн-форматі, проте незабаром планують перейти на змішану форму навчання.

Нагадаємо, у Києві оприлюднили структуру нового навчального року та рекомендували графік шкільних канікул. У столиці освітній процес у новому навчальному році розпочався 1 вересня і триватиме до 30 червня 2023 року. В разі змін безпекової ситуації в мерії розглядають перенесення осінніх канікул на лютий 2023 року. Директорка Департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян дала рекомендації батькам, як підготувати дитину та які зібрати для школярів речі у безпековий рюкзак

У Києві вирішили в цьому навчальному році повністю відмовитись від викладання предметів російською мовою та не вивчати ані російську мову, ані російську літературу взагалі — ані як предмету, ані факультативно.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Бучі за участі першої леді України Олени Зеленської представили проект фабрики-кухні. Його профінансує син відомого інвестора з США, американський бізнесмен і філантроп Говард Баффет. Скільки знадобиться грошей на цей амбітний проект поки що невідомо, але запрацювати фабрика-кухня в Бучі має вже за рік — з 1 вересня 2023 року.

Читайте також, що захисні споруди в школах і дитсадках зникнуть з карти укриттів у столиці.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися