У Києво-Могилянській академії демонтували пам’ятну дошку Ломоносову

Рішення ухвалила вчена рада

В Національному університеті “Києво-Могилянська академія” демонтували пам’ятну дошку, присвячену Михайлові Ломоносову. Про це повідомив президент вишу Сергій Квіт, передають "Коментарі".

"Вчена рада Національного університету "Києво-Могилянська академія" прийняла рішення демонтувати пам'ятну дошку, присвячену Михайлові Ломоносову, і передати її до музею НаУКМА", — заявив Квіт.

Президент Києво-Могилянської академії пояснив, що Ломоносов ніколи не працював у виші, тому й пам’ятна дошка цьому вченому тут недоречна.

"Ця дошка, встановлена у 1973 році, вводить в оману, згідно з поширеною радянською міфологією про цю особу", — прокоментував керівник Києво-Могилянської академії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві демонтують радянський герб з монументу "Батьківщина-мати" та вже створено проєкт заміни. Цього року має розпочатися конкурс на тризуб, який встановлять замість серпа і молота. 

Нагадаємо, монумент "Батьківщина-мати" розташований на території Національного музею історії України у Другій світовій війні. Цей пам’ятник у Києві відкрили в 1981 році. Столична скульптура загальною висотою у 102 метри є найвищою в Європі. Вага сталевої фігури жінки зі щитом та мечем становить пів тисячі тон. На пам’ятнику обладнані два оглядових майданчика, з яких відкривається панорама Києва.

Через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну у Києві та інших містах активізувався процес дерусифікації. Це стосується й монументу "Батьківщина-мати". Один з символів столиці пропонували змінити, зокрема — прибрати герб СРСР або замінити його на Державний герб України. Декомунізувати Батьківщину-мати у петиції пропонували ще торік. Автор вважав, що монумент можна перетворити на скульптура Архистратига Михаїла.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Укроп

24 лютого 2023, 17:41

Так, за національністтю він россіянин (як і дуже багато вчених світового рівня. Чи може українські вчені радянської доби працювали від імені України?). Але це не заважає йому бути вченим, заслуги якого признає весть світ. Крім України, для якої важливий не рівень вченого, а його національність ( і то - аби яка, тільки аби не рассіянин).

педалік

24 лютого 2023, 17:17

ДЕБІЛИ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися