Підсумки тижня у Києві: що важливого сталося з 21 по 25 серпня

Дайджест головних новин цього тижня, які можуть бути цікавими мешканцям Києва

Поточний тиждень видався насиченим для киян. Місце розташування військового меморіального цвинтаря знову вирішили змінити, з'явилися нові деталі про відключення світла взимку, міст Метро мають намір відремонтувати, а київські школи затвердили графік нового навчального року.

“Коментарі” підбивають підсумки та розповідають про головні події цього тижня.


Столиця отримала нові автобуси з Європи

Йдеться про допомогу європейських партнерів. Так, нещодавно Київ отримав від Німеччини 82 нові міські автобуси Mercedes Citaro. Надалі їх можуть випустити на маршрути громадського транспорту.

А вже зараз кияни можуть побачити на дорогах столиці новий автобус Mercedes   від Німеччини , яку передали ще у квітні поточного року. Він курсує на маршруті №9, який прямує від вулиці Булгакова до станції метро "Лук'янівська". Автобус оснащений системою кондиціювання, відеоспостереження та Wi-Fi у салоні, а також має низьку підлогу.


Для військового меморіального цвинтаря знову шукають нове місце

Цього разу із пропозицією змінити місце будівництва цвинтаря виступили у Міністерстві у справах ветеранів України. У Кабінеті міністрів ухвалили відповідну постанову. Військові цвинтарі пропонують розмістити на території Гатненської сільської територіальної громади у Фастівському районі Київської області. Проект будівництва має бути підготовлений до 30 липня 2025 року.


Нові деталі про відключення світла взимку

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, енергетична інфраструктура країни готується до ефективної роботи взимку, а відповідні установи готові забезпечити швидке реагування на можливі екстрені ситуації. Для проходження зимового опалювального сезону без відключень світла є всі необхідні ресурси, але це може змінитись у разі повторних атак РФ на об'єкти критичної інфраструктури.


Міст Метро планують відремонтувати

Ремонт споруди готуються провести через її аварійний стан. Перебудувати міст Метро, за підрахунками європейських експертів, коштує щонайменше 500 мільйонів євро, але через повномасштабну війну співпрацю з ЄБРР поставили на паузу. Однак ремонтувати міст все ж таки необхідно. Наразі у столиці працюють над розробкою проекту першочергових протиаварійних робіт та планують розпочати оновлення мосту Метро наступного року. У зв'язку з цим до кінця року планують відкрити автомобільний рух Подольсько-Воскресенським мостом, щоб розвантажити міст Метро та розпочати його ремонт.


На фронті загинув депутат Київради

Йдеться про Сергія Ільницького, який був членом фракції "Європейська солідарність". Загинув він у районі Курдюмівки , неподалік Бахмута. Тіло військовослужбовця евакуювали та привезуть до Києва. Церемонія прощання з ним відбудеться у понеділок, 28 серпня.

Відомо, що Сергій вважався у лавах Збройних сил України 23 роки, а з 2014 року брав участь у боях на Донбасі та отримав поранення, після якого реабілітувався та знову повернувся на фронт.


Затвердили графік нового навчального року у школах Києва

Навчання у київських школах розпочнеться 1 вересня 2023 року та триватиме до 31 травня 2024 року. Проте до 28 червня 2023 року будуть компенсаторні заняття та атестація. Ситуація може змінюватись залежно від військової обстановки. Новий графік виглядає так:

• перший семестр – з 1 вересня по 22 грудня 2023 року;

• другий семестр – з 8 січня по 31 травня 2024 року;

• осінні канікули – з 23 по 29 жовтня 2023 року;

• зимові канікули – з 23 грудня 2023 року по 7 січня 2024 року.

• весняні канікули – з 25 по 31 березня 2024 року.

Першокласники можуть піти на додаткові весняні канікули з 19 по 25 лютого 2024 року.

Формат навчання школярів кожен заклад вибиратиме самостійно на засіданнях педагогічних рад.


Біля КПІ з'явився новий сквер та скульптура

На території Київської політехніки відкрили сквер Авіації та скульптуру, присвячену авіаторам, на честь того, що саме в цьому ВНЗ народжувалася історія світової авіації і понад сто років тому випробовували перші літальні апарати Сікорський, Корольов та Калінін.


Блогерам, які знімали роботу ППО, винесли вирок

Чотири мешканці столиці, які ділилися в соцмережах відео, на яких було видно роботу систем протиповітряної оборони у Києві, отримали свої вироки . За результатами розгляду кримінальних справ за фактом розповсюдження несанкціонованої інформації про розташування Збройних сил України, вчиненого в умовах військового стану, підсудним призначили покарання у вигляді п'яти років ув'язнення кожному зі звільненням від відбування покарання з випробувальним строком від одного до трьох років.


Частину Оболонської набережної незаконно привласнили

У прокуратурі Києва з'ясували, що гідротехнічна будівля, яка розташована вздовж парку "Наталка", на півострові "Собаче Устя" та в межах прибережних смуг інших водних об'єктів, була незаконно зареєстрована на фізичну особу . Площа об'єкту складає понад 400 тисяч кв. м. Столичний суд задовольнив відповідний позов прокуратури та скасував незаконну реєстрацію права власності.


Київ виділив мільйони гривень Головному управлінню розвідки

250 мільйонів гривень зі столичного бюджету буде передано Головному управлінню розвідки Міністерства оборони України. Ці кошти планують витратити на закупівлю зброї, військової техніки та устаткування підвищення ефективності бойових завдань, які цілодобово виконують українські розвідники на війні з російськими окупантами.


Розгорівся скандал через танці на цвинтарі

Дві дівчини станцювали біля могил загиблих військовослужбовців на Лісовому цвинтарі та опублікували відповідне відео у мережі. Суспільство відреагувало на такий вчинок різко негативно, внаслідок чого поліція відреагувала на інцидент та знайшла їх. Дівчат привезли до Деснянського управління поліції та відкрили кримінальне провадження за "Наругу над могилою" (ч. 2 ст. 297 КК України). Вирішується питання про повідомлення про підозру. Наразі фігуранткам загрожує обмеження або позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Самі дівчата виявились сестрами. Вони пояснили, що танцювали біля могили свого батька, який загинув у боях під Ізюмом. За їхніми словами, вони знали ставлення батька до культури поховання, тому не бачили у своєму вчинку нічого поганого, але пізніше його переоцінили.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися