Вперше донор з Туреччини врятував життя дитині в "Охматдиті" (ФОТО)

Малюку провели трансплантацію кісткового мозку

У Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" вперше зробили трансплантацію кісткового мозку від донора з Туреччини. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію медичного закладу.

Лікарі столичної лікарні "Охматдит" зробили операцію трирічному хлопчику. Дитина від народження бореться з первинним імунодефіцитом. Для нього смертельно небезпечна будь-яка бактерія. В "Охматдиті" малюк витримав важкий курс хіміотерапії. Його зламану імунну систему треба було спочатку знищити, щоб отримати шанс на перезавантаження організму.

Неродинного донора для маленького пацієнта "Охматдиту" знайшли в Туреччині. Тиждень тому хлопчику зробили трансплантацію кісткового мозку. Це 15-та подібна операція, яку провели в "Охматдиті", але перша від донора з Туреччини, зазначили у медзакладі. Ця країна стала четвертою, від якої Україна отримала стовбурові клітини. Їх вже привозили з Польщі, Німеччини та Данії.

Врятувати чиєсь життя може кожен, наголосили в "Охматдиті". За даними лікарі, 5% стовбурових гемопоетичних клітин дають пацієнту шанс на нове життя. У донора ж вони відновлюються за два тижні. Зазвичай процедура здачі клітин майже нічим не відрізняється від здачі крові. Зараз у реєстрі потенційних донорів кісткового мозку України знаходяться понад п’ять тисяч українців.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Києві діти отримали серце, нирки та печінку від померлого чоловіка з Вінниці для трансплантації, які провели в лікарні "Охматдит".

Нагадаємо, навесні в лікарні "Охматдит" вперше пересадили нирку. Орган отримала 12-річна дівчинка з Харківської області, яка від народження мала проблеми з нирками. Все життя батьки жили з розумінням, що ті можуть відмовити, а коли це сталося, тато без вагань погодився стати донором.

Читайте також: Київський зоопарк привіз тварин для малечі в "Охматдит".



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися