Житній ринок: як століттями розвивалася торгівля у Києві

Що цікавого в історії однієї з найстарішої торгівельної зони столиці

У Києві Житній ринок може похизуватися понад тисячею літ безперервної торгівлі та досі залишається популярним серед киян. Як торгували тут в давнину та що допомагало торгівцям, розповіли у сюжеті телеканалу "Київ".

В давнину на Житньому ринку чим тільки не торгували – сіль, мед, віск, глиняний посуд, хутра, дичина. Купа мала заморських товарів була тоді на столичному ринку завдяки тому, що поруч була гавань.

"Тут розвантажувалось те, що прибувало, й тут була купа майстерень. Можна було розвантажити й одразу закупатись тим, що тут вироблялось. Тут дуже популярним була переробка шкіри та вироби зі шкіри", — розповів кандидат історичних наук Павло Сацький

У Києві усі малі річки до XIX століття текли поверхнею. Перемістили їх в колектори значно пізніше. Одна з таких річок — Глибочиця. Вона текла поверхнею між нижнім та верхнім валами. Саме ця річка суттєво впливали на діяльність Житнього ринку.

За словами києвознавиці Олени Орос, у ті часи Поділ ділився на дві частини. Поділ заканавний (за валами) та Поділ, який був більш респектабельний та ближче до Контрактової площі. "Ця сама річка Глибочиця ділила тодішній Житній ринок на дві частини. Не було стаціонарної будівлі. У XIX столітті це був ринок під відкритим небом", — повідомила експертка.

У 1919 році Житній ринок опинився у центрі Куренівського повстання. За радянської влади Житній ринок не намагалися закрити, хоча злочинність тут була не меншою, ніж у привокзальних кварталах Києва. Сучасну будівлю Житнього ринку будували шість років — з 1974-го по 1980-й. Києвознавиця Олена Орос зазначає, що ця споруда значної історичної цінності не становить.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що на столичному Подолі провели перевірку Житнього ринку. Фасад Житнього ринку зафарбований графіті, а навколо розміщені "якісь незрозумілі кіоски та процвітає стихійна торгівля".

Нагадаємо, на столичній Оболоні почали відновлювати природне річище річки Почайна. З днища та з берегів вже частково підняли бетонні блоки. Під час розчищення річки Почайна проведуть археологічну розвідку. Подробиці — у нашому матеріалі.

Читайте також, як у Києві зачищають від стихійної торгівлі Дарницький ринок.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися