Пустеля з оазисами: як працюють ресторани Києва зараз (ФОТО)

Як позначився воєнний стан на ресторанному бізнесі

У Києві під час воєнного стану закрилися близько 30% ресторанів, а ті що працюють, мають проблеми з попитом. Про це розповіла співзасновниця Національної ресторанної асоціації України Ольга Насонова, передають "Коментарі".

За її словами, зараз у Києві спостерігається дисбаланс у попиті серед відкритих закладів харчування. Популярні ресторани у мирний час мають значно більше клієнтів й під час воєнного стану, а в інших відкритих закладах майже немає відвідувачів.

"Ресторанний Київ сьогодні – місто жорстких контрастів. Мертва пустеля із зачиненими дверима кафе та ресторанів пожвавлюється оазисами забитих битком закладів", — зазначила Насонова.

У столиці користуються значним попитом кав'ярні, київська "Перепічка" та кіоски с фаст-фудом, повідомила експерт.

"Комендантська година зовсім повила київські бари, закінчувати пити до 9 вечора звикнути важко. Традиційна черга за київською "Перепічкою" стала навіть більшою, ніж до війни. Індекс пересування зростає — вже 30 гривень, для економістів ці цифри багато про що говорять", — прокоментувала представниця Національної ресторанної асоціації України.

У спальних районах Києва зараз набагато більше людей, ніж у центрі столиці. На думку Насонової, це обумовлено тим, що є проблеми з бензином та багато киян ще не повернулись додому.

"Ще не повернулися, кажуть, мільйон киян. Можливо, серед них були найплатоспроможніші, які тепер витрачають свої гроші в інших містах та країнах. Але найкраще тепер почуваються кіоски з шаурмою. Проста та дешева їжа – тренд найближчих місяців, а самотні чоловіки – головна аудиторія", — розповіла експерт. 

Мер Києва Віталій Кличко в ефірі телемарафону нагадав, що у столиці та області вже послабили комендантську годину та відповів на питання, коли можуть повністю скасувати обмеження.

"Всі відповідні рішення ухвалюються військовою адміністрацією, виключно військовими для безпеки мешканців міста. Я зараз не можу чітко сказати, коли військові зможуть відмінити комендантську годину. Військові спираються на загальну ситуацію по країні", — сказав Кличко.

Київський міський голова нагадав, що попри звільнення області від російських окупантів залишається загроза ракетного удару по Києву, а в Україні триває війна.

"Не будемо забувати, незважаючи на те, що і гарна погода, і відчуття, що в нас все добре, і вибухів не чути, ми всі живемо в умовах воєнного стану. За декілька сотень кілометрів від Києва тривають бойові дії, б’ються наші хлопці, захищаючи територіальну цілісність держави. Ми не виключаємо, що можуть бути й терористичні угрупування, і провокації, тому прохання дотримуватись ключових правил, поки ми змушені жити в умовах воєнного стану, і також комендантської години", — звернувся до киян Кличко.

Київський міський голова також пояснив, що у Києві вимушені повернути оплату за проїзд, хоч це і непопулярне, але економічно обґрунтоване рішення. Проте Кличко запевнив, що піднімати ціни на проїзд під час воєнного стану у столиці не будуть.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві дозволили продаж алкоголю у кафе та ресторанах довше за магазини. Продавати алкогольні напої заклади громадського харчування можуть з 11:00 до 22:00. Для магазинів столиці обмеження не послабили — придбати алкоголь у торгівельних точках можна з 11:00 до 16:00.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися