Скандальний продаж заводу "Більшовик": чим невдоволені інвестори

Чому приватизацію вважають непрозорою

У Києві приватизація заводу "Більшовик" матиме негативні наслідки для подальших інвестицій для української влади. Про це в ефірі програми "Свобода слова з Савіком Шустером" заявив один із потенційних покупців підприємства, засновник корпорації Kadorr Group Аднан Ківан, передають "Коментарі".

За його словами, продаж державного підприємства АТ "Перший київський машинобудівний завод" відбулася непрозоро та створить проблеми для нового власника. Об’єкт приватизації державна влада мала б спочатку "очистити" від судових процесів та спірних питань щодо землі, яка належить не покупцю підприємства, а громаді Києва, вважає бізнесмен. Він підтвердив, що спочатку планував брати участь в аукціоні, проте відмовились.

"Продаж заводу "Більшовик" на аукціоні — це абсолютно неправильно й несправедливо. Держава, коли виставляє такий або будь-який об’єкт, об’єкт має бути очищений на 100%. Це блюзнірство, й гадаю, неправильно й несправедливо до своїх людей продавати об’єкт, який проблемний — далі суди, далі потрібно йти й кланятись багатьом посадовцям, щоб його очистити й бути справжнім власником", — вважає Аднан Ківан.

Бізнесмен розповів, що до аукціону з проханням очистити завод "Більшовик" від спірних питань, судових процесів та орендарів, а лише потім виставляти його на продаж звертався до Фонду державного майна України. "Державі нічого не заважало спочатку дати державний акт на цю землю, оскільки держава є власником будівель, й могла видати держакт на землю та очистити від цих проблем й орендарів", — прокоментував Аднан Ківан.

Видання Kyiv Post ще до аукціону з приватизації заводу "Більшовик" оприлюднило ім’я нового власника, зауважив інвестор. Якщо приватизація була б прозорою, державне підприємство продали б за більш високу ціну, а в аукціоні брали б участь не тільки українські, а й іноземні інвестори, сказав Аднан Ківан. На його думку, питанням приватизації заводу "Більшовик" мають зайнятись правоохоронні органи.

В аукціоні з приватизації АТ "Перший київський машинобудівний завод" брали участь лише три компанії. За даними ЗМІ, це підприємства бізнесменів Василя Хмельницького, Степана Черновецького, сина колишнього мера Києва, та Віталія Хомутийника.

Торги тривали сім хвилин. Стартова ціна держпідприємства зросла лише на 1,5 мільйони доларів. Майновий комплекс загальною площею понад 50 гектарів, з яких 35 гектарів майже у центрі Києва, був проданий за 54 мільйони доларів. Новим власником заводу "Більшовик" став консорціум, серед яких компанія-забудовник UDP бізнесмена Василя Хмельницького.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві майновий комплекс державного підприємства "Електронмаш" став приватною власністю. Під час онлайн-аукціону завод продали у 14,5 раза дорожче від стартової ціни. В торгах, які тривали кілька годин, брали участь 22 компанії. Стартова ціна торгів була визначена у розмірі 66,7 мільйона гривень. Аукціон відбувався у три етапи. Переможцем за результатами торгів визнали ТОВ "Лортен Груп". Це підприємство отримало майновий комплекс "Електротяжмашу" за 970 мільйонів гривень. Завод "Більшовик" продали лише на 40 мільйонів гривень дорожче.

Читайте також, у Києві виставили на аукціон ще один державний завод.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися