Коли у Києві припинять вимикати світло: що розповіли в Міненерго

Що відомо про ситуацію з енергетичною інфраструктурою

В Міністерстві енергетики пояснили, як російським окупантам вдається влучно обстрілювати об’єкти енергетичної інфраструктури у Києві та по всій Україні. Про ситуацію з енергопостачанням розповів очільник відомства Герман Галущенко, передають "Коментарі".

За його словами, ракетними обстрілами та атаками дронами-камікадзе російські окупанти намагаються досягти мети щодо повного знеструмлення енергетичної інфраструктури в усій Україні.

"У понеділок були дуже суттєві для Києва пошкодження внаслідок обстрілів. Тому в Києві зараз – найскладніша ситуація. Вона потроху покращується", — заявив Галущенко.

Міністр розповів, що українська енергосистема раніше була частиною єдиної радянської мережі, тому російські енергетики гарно розуміють, як все працює, та вказують російським військовим цілі для обстрілів енергетичної інфраструктури.

"Це воєнний злочин, а ці російські енергетики – воєнні злочинці. Ми кожного з них ідентифікуємо. Вони беруть участь у геноциді цивільного населення. Удари по енергоінфраструктурі – це удари по цивільних обʼєктах. Бʼють військові, а російські енергетики вказують ціль", — розповів міністр енергетики України.

Голова Міненерго повідомив, що швидкість відновлення пошкодженої енергосистеми пов’язана з обстрілами.

"Якщо обстрілів не буде, навіть з урахуванням вже пошкодженої генерації, ми стабілізуємо систему до літа. Ми маємо перелік рішень, які дозволять це зробити", — поінформував Галущенко.

Київ є частиною єдиної енергосистеми, тож очікувати скасування відключень світла до стабілізації енергопостачання в усій країні не варто.

Нагадаємо, за відсутності опалення взимку будинки тримають температуру одну-дві доби, а потім охолоджуються. Якщо за цей час відновити теплопостачання у Києві не вдасться при температурі повітря у три градуси морозу та нижче, у столиці доведеться зливати воду з систем опалення будинків

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Київ отримав дев’ять потужних генераторів від міста-побратима Оденсе, що в Данії. Один з генераторів встановлять у Київському геріатричному пансіонаті. Інші вісім генераторів встановлять в столичних котельнях для забезпечення осель мешканців Києва теплом під час відключень електроенергії. Окрім того, Канада виділить 115 мільйонів доларів для екстреного відновлення пошкоджених обстрілами російських окупантів енергетичних мереж Києва.

Читайте також, що розповіли в мерії Києва про умови життя в столиці під час блекауту.

Читайте также