На річці Ірпінь почали створювати ландшафтний заказник

Що відомо про масштабний проект екологів

У Київській області почали створювати ландшафтний заказник "Ріка-герой Ірпінь". Про це розповів директор Київського еколого-культурного центру (КЕКЦ) Володимир Борейко, передають "Коментарі".

За його словами, заказник створять на території Білогородської громади, а Білогородська сільська рада вже погодила проект. Під охорону візьмуть фрагмент річки Ірпінь загальною довжиною 19,7 кілометри та площею у 198 гектарів.

Директор КЕКЦ зазначив, що річка Ірпінь неодноразово захищала Київ від загарбників. Це було під час повномасштабного воєнного вторгнення російських окупантів в Україну, зокрема під час наступу на Київ торік. Стратегічну та тактичну важливість долини Ірпеня було доведено, коли захисники Києва підірвали міст через річку, а споруджений російськими окупантами понтонний міст знищили. Через це ворожі війська вперлися в залиту талою водою болотисту долину річки ІрпіньОкрім того, річка Ірпінь захищала Київ ще у 1941 році, коли зупинила 125-ту німецьку танкову дивізію, та ще тисячу років тому, коли на столицю йшла навала половців, печенігів та інших.

"Ця річка уже тисячу років працює як герой, як янгол, який захищає своїми крилами Київ. Проблема захисту річок — проблема дуже важлива", — сказав Борейко.

В захисних зонах заказника не можна буде забудовувати та приватизувати землю. Під час перевірки екологи з’ясували, що на території Білогородської громади є щонайменше 20 незаконно розпайованих участків в прибережній смузі річки Ірпінь.

"Ми побачили це і зрозуміли, що це буде порушувати екологічний стан. Бо там будуть якісь маєтки, якісь котеджі, які є незаконними", — зазначив директор КЕКЦ.

Представники Київського еколого-культурного центру проводили перемовини й з Ірпінським міським головою Олександром Маркушиним. Однак Маркушин не погодився на створення на території Ірпінської громади заказника "Річка-герой Ірпінь". Екологи пов’язують це з незаконною забудовою в заплаві річки Ірпінь.

"Була негативна реакція Ірпінської громади… Керівництво Ірпінської громади проти того, щоб її територія теж входила в цей заказник", — повідомив Борейко.

Рішення про створення ландшафтного заказника "Ріка-герой Ірпінь" мають ухвалити депутати Київської обласної ради. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що в Голосіївському районі Києва зелена зона та частина парку опинилися під загрозою забудови. На земельній ділянці поряд з Голосіївським парком планують побудувати житловий комплекс. На землю претендує забудовник ТОВ "Молодіжний житловий комплекс "Оболонь".

Нагадаємо, на Київського міського голову Віталія Кличка подали заяву в Національне агентство з питань запобігання корупції через скандальну передачу в оренду землі в Оболонському районі столиці. Скандал виник через передачу в оренду землі в парку "Наталка". Подробиці — за посиланням. У Київській міській раді стверджують, що землю передали в оренду цілком законно.

Читайте також, що у Києві розробили концепцію скверу, що поблизу станції метро "Героїв Дніпра", та дивіться фото.

Читайте также