Чорнобиль перетворять на зону відродження: подробиці

Що розповіли в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України

Українська влада планує перетворити зону відчуження у Чорнобилі на зону відродження. Про це в ефірі телемарафону заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, передають "Коментарі".

За його словами, під час 35 днів окупації російськими військами у 2022 році у Чорнобилі знищили та розграбували приміщення та техніку, зокрема, обладнання наукової лабораторії вартістю понад шість мільйонів євро. За підтримки міжнародних партнерів лабораторія вже відновлена на 70% та працює.

“На кожному міжнародному заході ми говоримо про ядерний тероризм рашистів: наслідки окупації зони відчуження та ризики, пов’язані з захопленням найбільшої у Європі Запорізької АЕС”, — зазначив Стрілець.

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець наголосив, що аварія на ЧАЕС у 1986 році є найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття, а продовження вивчення впливу катастрофи у Чорнобилі на стан довкілля вкрай важливо.

"Під час повномасштабного вторгнення російських військ ми фіксували на постах моніторингу стан перевищення рівня радіації від 1,7 до 7 разів. Це було некритичне перевищення. Наші експерти кажуть, що такі перевищення були через те, що рухалася техніка по забрудненим територіям. У "орків" карти, які вони використовували для своєї "спеціальної операції", були датовані ще 1985 роком", — розповів посадовець.

Коли Київську область звільнили від російських окупантів, з’ясувалося, що росіяни не знали про рівень радіаційної загрози у Чорнобильській зоні. Яскравим прикладом цього є розриті окопи окупантів в Рудому лісі, де рівень радіації загрожує не тільки здоров’ю, а й життю.

"Наша мета — не зберігати статус-кво. Наша мета — зробити зону відчуження зоною відродження. Багато років минуло. На сьогоднішній день відбувається вивчення, як мирний атом вплинув на навколишнє середовище. Завершуються роботи по вишукуванням, як змінилася мапа плям забруднення зони відчуження за 37 років", — заявив Стрілець.

Представити результати дослідження Чорнобильської зони громадськості в Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України пообіцяли найближчим часом.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що величезну територію Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника намагалися привласнити. Подробиці розповіли у Київській обласній прокуратурі. За даними відомства, предметом судового спору стали три земельні ділянки загальною площею понад 29 тисяч гектарів.

Нагадаємо, Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник оприлюднив фото рідкісних хижих птахів, яких можна зустріти на території. У Чорнобильському заповіднику зростає популяція великого хижого птаха – орлана-білохвоста. Цей рідкісний птах поступається в розмірах і масі тіла хіба іншому пернатому хижакові – чорному грифу, який живе в горах Криму.

Читайте також, як у Києві захистили від забудови величезний заказник на Троєщині.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися