У Києві знайшли рішення щодо утилізації ртуті із заводу "Радикал"

Подробиці розповіли у столичній мерії

Столична влада буде співпрацювати з урядом України щодо очищення території ртутного заводу "Радикал" від хімічних відходів. Про це під час брифінгу розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Петро Пантелєєв, передають "Коментарі".

Зараз завод "Радикал", розташований на лівому березі річки Дніпро, знаходиться у приватній власності, проте після приватизації новий власник не вирішив проблему з утилізації відходів. Рішення шукала влада Києва у співпраці з міжнародними партнерами, вивчаючи міжнародний досвід. Проте владі столиці не вдалося самостійно вирішити проблему з відходами на заводі "Радикал".

"Місто передбачало кошти на розробку відповідної проєктної документації. Кошти не малі — близько чотирьох мільйонів. Але Антимонопольний комітет визнав таку операцію як державно-фінансова допомога тому суб’єкту, якому ми не маємо права це надавати. Фактично було заборонено Управлінню екології КМДА надавати таку допомогу", — сказав заступник мера Києва Віталія Кличка Пантелєєв.

За його словами, це було у 2020 році. Після цього столична влада звернулася до уряду України для спільного вирішення проблеми з утилізації ртуті на заводі "Радикал" і вже напрацювали рішення.

"Одним із вірогідніших варіантів захоронення небезпечних відходів на сьогодні розглядається 10-кілометрова зона безумовного відчуження навколо Чорнобильської АЕС. На даному етапі є доручення прем’єр-міністра відносно створення державної програми переробки небезпечних відходів в зоні відчуження", — розповів заступник голови КМДА.

Пантелєєв додав, що мова йде не просто про вивезення та складування відходів з київського заводу "Радикал" у Чорнобильській зоні, а саме про переробку хімічних відходів до класу умовної безпечності, а потім — про складування. Роботи над цим проєктом вже розпочали із залученням міжнародних партнерів.

Про історію проблемного питання з заводом "Радикал" у Києві розповів директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук. Він нагадав, що до приватизації державне виробниче підприємство працювало на території столиці майже 60 років. До 2014 року відходи ртуті можна було утилізувати на Микитському ртутному комбінаті. Проте з початку бойових дій на Донбасі це підприємство опинилося на окупованій території та такої можливості українська влада вже не має.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких — ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель.

Читайте також, що у Києві та області планують покращити якість питної води.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися