У Чорнобилі на будівництво сховища відходів АЕС витратять мільярди

На спорудження об’єкту потрібні тони металу

У Чорнобильській зоні для будівництва сховища проміжного зберігання високоактивних відходів закуплять майже 14 тисяч тон металу. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на оголошений в системі Prozorro тендер.

Замовником будівельних робіт виступає державне спеціалізоване підприємство "Центральне підприємство по поводженню з радіоактивними відходами". Підрядник має збудувати у Чорнобильській зоні сховище проміжного зберігання високоактивних відходів, які повертаються з Росії після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС. Для спорудження об’єкту площею 5530 тисяч квадратних метри планують використати майже 14 тисяч тон металевої арматури металоконструкцій.

Вартість будівельних робіт, яку вказав замовник будівництва сховища, складає понад 3,84 мільярди гривень. Завершити будівництво підрядник має до кінця листопада 2023 року. Заявки на участь у тендері подали сім підприємств. Обирати підрядника на аукціоні будуть 8 листопада.

Доставляти відходи після переробки відпрацьованого ядерного палива до Чорнобилю для дострокового зберігання будуть залізницею. Для цього у Чорнобильській зоні завершили реконструкцію залізничної ділянки між станціями Вільча та Янов. Нова колія протяжністю у 43 кілометри з'єднала центральне сховище відпрацьованого ядерного палива у Чорнобилі з залізничною мережею України.

Нагадаємо, столична влада буде співпрацювати з урядом України щодо очищення території ртутного заводу "Радикал" від хімічних відходів. Планують розробити програму з переробки відходів та їхнього захоронення на території Чорнобильської зони. До приватизації державне виробниче підприємство працювало на території столиці майже 60 років. До 2014 року відходи ртуті можна було утилізувати на Микитському ртутному комбінаті. Проте з початку бойових дій на Донбасі це підприємство опинилося на окупованій території та такої можливості українська влада вже не має. Зараз на території заводу "Радикал" залишаються сотні тон ртуті.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких — ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися