У Києві на заводі "Радикал" залишаються сотні тон ртуті

Про стан екології на території підприємства розповіли у мерії

У Києві остання перевірка екологічного стану поблизу ртутного заводу "Радикал" проводилася у минулому місяці. Про рівень забруднення підприємством навколишнього середовища під час брифінгу розповів заступник голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Петро Пантелеєв, передають "Коментарі".

Державна екологічна інспекція перевіряла екологічний стан поблизу ртутного заводу "Радикал" та рівень забруднення підприємством навколишнього середовища у вересні. Результати доволі неоптимістичні, зазначив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

"Показники є стабільно поганими. Є перевищення від 2 до 35 разів, в залежності від місця знаходження того чи іншого об’єкту. На території, яка підлягає дезактивації та очищенню, знаходиться близько 200 тисяч тон ґрунтів, які мають у своєму складі ртуть, а також є близько 200 тон самої ртуті", — повідомив заступник мера Києва.

За його словами, це приблизні показники рівня забрудненості території заводу "Радикал". Точні дані столична влада отримає на етапі проєктування програми з утилізації хімічних відходів. Цей план базується на міжнародному та українському досвіді та розроблятиметься спільно з Міністерством екології України.

Пантелеєв відповів на питання, чому територія заводу "Радикал" не охороняється та на неї можуть потрапити підлітки та сталкери. "На заводі немає відповідального господаря, який може виконувати роль зі збереження території та інші функції. Ліквідатори мінялися, але ситуація залишалася. Періодично силами міста ми ставили перепони й будемо їх ставити, щоб люди не проходили на небезпечні території", — сказав він.

В мерії Києва також обіцяють перевірити інформацію про те, що у Броварському районі Київської області на полігоні, де частково захоронено відходи з заводу "Радикал", був частково пошкоджений гідролізоляційний шар.

Нагадаємо, столична влада буде співпрацювати з урядом України щодо очищення території ртутного заводу "Радикал" від хімічних відходів. Планують розробити програму з переробки відходів та їхнього захоронення на території Чорнобильської зони.

Про історію проблемного питання з заводом "Радикал" у Києві розповів директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук. До приватизації державне виробниче підприємство працювало на території столиці майже 60 років. До 2014 року відходи ртуті можна було утилізувати на Микитському ртутному комбінаті. Проте з початку бойових дій на Донбасі це підприємство опинилося на окупованій території та такої можливості українська влада вже не має.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у поверхневих водах басейну Дніпра виявили 161 забруднювач, серед яких — ртуть, гербіцид атразин, кадмій і нікель.

Читайте також, що у Києві та області планують покращити якість питної води.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися