На ліквідацію відходів на заводі "Радикал" виділять кошти

Стало відомо, куди планують вивозити відходи

На демеркуризацію та вивезення відходів з території зруйнованого столичного заводу "Радикал" виділять кошти з державного бюджету. Про це інформують "Коментарі" з посиланням на повідомлення партії "Слуга народу".

Відповідно до внесених змін до державного бюджету на 2021 рік на ліквідацію відходів на заводі "Радикал" спрямують 8,5 мільйонів гривень. На непрацюючому підприємстві досі залишаються близько 200 тисяч тонн забрудненого ґрунту, які мають у своєму складі ртуть, а також є близько 200 тонн самої ртуті.

У партії "Слуга народу" зазначили, що найближчим часом розпочнеться розробка проєктної документації для будівництва сховища у Чорнобильській зоні. Саме туди планують вивозити відходи з території заводу "Радикал". Для їхньої утилізації планують модернізувати полігон "Лелів". Подробиці щодо передбачених у бюджеті грошей — на завод "Радикал" чи на модернізацію полігону у зоні відчуження — не повідомляються.

Завод "Радикал" розташований поблизу станції метро "Лісова". Раніше підприємство мало військове значення та частково було засекречене. У 1994 році його приватизували, а ще через два роки виробництво було повністю припинене. Проте з території заводу досі не вивезли залишки хімічного виробництва та не провели дезактиваційні роботи. За оцінками фахівців, рівень забруднення ртутними відходами навколишнього середовища перевищує норми від 3 до 35 разів. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що столична влада буде співпрацювати з урядом України щодо очищення території ртутного заводу "Радикал" від хімічних відходів. Планували розробити програму з перероблення відходів та їхнього захоронення на території Чорнобильської зони.

Про історію проблемного питання з заводом "Радикал" у Києві розповів директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук. До приватизації державне виробниче підприємство працювало на території столиці майже 60 років. До 2014 року відходи ртуті можна було утилізувати на Микитському ртутному комбінаті. Проте з початку бойових дій на Донбасі це підприємство опинилося на окупованій території та такої можливості українська влада вже не має.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися