У Києві зупинили скандальну приватизацію заводу "Більшовик"

Справою займається Державне бюро розслідувань

У Києві розслідують кримінальне провадження щодо можливого зловживання посадовців Фонду держмайна України під час приватизації Першого київського машинобудівного заводу ("Більшовик"). Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію Державного бюро розслідувань.

Аукціон з приватизації київського заводу "Більшовик" відбувся торік наприкінці жовтня. Торги тривали сім хвилин. Стартова ціна держпідприємства зросла лише на 1,5 мільйони доларів. Майновий комплекс заводу "Більшовик" загальною площею понад 50 гектарів, з яких 35 гектарів майже у центрі Києва, продали за 54 мільйони доларів. Новим власником заводу "Більшовик" став консорціум, серед яких компанія-забудовник UDP бізнесмена Василя Хмельницького.

У Державному бюро розслідувань вважають, що завод "Більшовик" приватизували незаконно, продавши підприємство за заниженою вартістю. За даним фактом відкрили кримінальне провадження. Експертиза встановила, що звіт про оцінку майна для визначення вартості акцій заводу не відповідає вимогам законодавства. За рішенням суду на 100% акцій Першого київського машинобудівного заводу наклали арешт. Триває досудове розслідування.

Плани щодо заводу "Більшовик" має столична влада. У Києві планують добудувати на ділянці підприємства транспортну розв’язку. Наприкінці минулого року будівництво естакади на Шулявському мості анонсував мер Києва Віталій Кличко. Для цього планували викупити у нового власника заводу "Більшовик" п’ятий цех.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві майновий комплекс державного підприємства "Електронмаш" став приватною власністю. Під час онлайн-аукціону завод продали у 14,5 раза дорожче від стартової ціни. У торгах, які тривали кілька годин, брали участь 22 компанії. Стартова ціна торгів була визначена у розмірі 66,7 мільйона гривень. Аукціон відбувався у три етапи. Переможцем за результатами торгів визнали ТОВ "Лортен Груп". Це підприємство отримало майновий комплекс "Електротяжмашу" за 970 мільйонів гривень. Завод "Більшовик" продали лише на 40 мільйонів гривень дорожче.

Засновник корпорації Kadorr Group Аднан Ківан вважає, що "Більшовик" можна було продати значно дорожче, а приватизація готувалася під конкретного забудовника.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися