У Чорнобилі розпочнуть будівництво сховища ядерних відходів

Що відомо про об’єкт вартістю мільярди гривень

Антимонопольний комітет України (АМКУ) дозволив провести аукціон з обрання підрядника на будівництво у Чорнобильській зоні сховища для зберігання високоактивних відходів. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на рішення АМКУ та на оголошений в системі Prozorro тендер.

Будівельні роботи ще торік замовило "Центральне підприємство по поводженню з радіоактивними відходами". Підрядник має збудувати у Чорнобилі сховище проміжного зберігання високоактивних відходів, які повертаються з Росії після переробки відпрацьованого ядерного палива українських АЕС.

Тендер оголосили ще у серпні 2021 року, а аукціон був призначений на 27 січня 2022 року. Проте рішення про дозвіл проведення торгів АМКУ оприлюднило лише 28 січня після ухвалених рішень щодо чотирьох скарг учасників аукціону. "Можна стверджувати про наявність у замовника можливості врешті-решт провести вказану соціально важливу закупівлю на конкурентних засадах та убезпечити країну від залежності від РФ", — заявили в Антимонопольному комітеті України.

Раніше щодо проведення закупок на виконання будівельних робіт зі зведення сховища у Чорнобилі Колегія АМКУ розглянула ще 14 скарг. У відомстві додали, що це вже третя спроба замовника провести торги на загальну суму у майже чотири мільярди гривень. Попередні два аукціони були відмінені замовником у зв’язку з численними порушеннями у пропозиціях учасників.

Згідно з тендерною документацією, площа сховища для ядерних відходів у Чорнобилі становить 5530 тисяч квадратних метри. На споруду планують використати майже 14 тисяч тон металевих конструкцій. Завершити будівництво підрядник має до кінця листопада 2023 року. Саме на це сховище у Чорнобилі планують вивозити відходи з території київського ртутного заводу "Радикал". Для їхньої утилізації планують модернізувати полігон "Лелів". На непрацюючому заводі "Радикал" досі залишаються близько 200 тисяч тонн забрудненого ґрунту, які мають у своєму складі ртуть, а також є близько 200 тонн самої ртуті. За оцінками фахівців, рівень забруднення ртутними відходами навколишнього середовища перевищує норми від 3 до 35 разів. 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що столична влада буде співпрацювати з урядом України щодо очищення території ртутного заводу "Радикал" від хімічних відходів. Планували розробити програму з перероблення відходів та їхнього захоронення на території Чорнобильської зони.

Читайте також про історію проблемного питання з заводом "Радикал" у Києві. До приватизації державне виробниче підприємство працювало на території столиці майже 60 років. Відходи ртуті можна було утилізувати на Микитському ртутному комбінаті до 2014 року. Проте з початку бойових дій на Донбасі це підприємство опинилося на окупованій території та такої можливості українська влада вже не має.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


олег

31 січня 2022, 12:19

Вы придурки на своих дачах его постройте или вообще на Крещатике.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися