На захопленій Чорнобильській АЕС відновили електропостачання

Україна потребує допомоги світової спільноти для ядерної безпеки

На захопленій російськими окупантами Чорнобильській АЕС відновлено електропостачання завдяки неймовірним зусиллям українських фахівців. Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, передають "Коментарі".

"Наші українські енергетики, ризикуючи власним здоров’ям та життям, змогли відвернути ризик можливої ядерної катастрофи, що загрожувала всій Європі. Тепер системи охолодження відпрацьованих ядерних збірок знову працюватимуть у штатному режимі, не від резервного живлення", — зазначив Галущенко.

Міністр енергетики України наголосив, що ЧАЕС — це об’єкт української енергетики: "Нам не потрібна жодна допомога зі сторони будь-кого для забезпечення чи відновлення електропостачання на наші об’єкти. Так, наші енергетики дійсно герої, але самими подвигами неможливо забезпечити ядерну безпеку в умовах військової агресії".

Керівник Міністерства енергетики України ще раз звернувся до міжнародних партнерів, Єврокомісії, МАГАТЕ, ООН та ОБСЄ із закликом допомогти захистити українські ядерні об’єкти. "Зараз вкрай необхідно змусити ворога залишити АЕС та встановити 30-кілометрову демілітаризовану зону навколо об’єктів атомної енергетики України", — підсумував Галущенко.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Кремль готує два варіанти терактів у Чорнобильській зоні, щоб залякати світ ядерними вибухами та звинуватити в цьому Україну. Один з варіантів терактів, які готують російські окупанти, це масштабне підпалювання радіоактивних лісів у Чорнобилі. Через пожежі здійметься радіоактивна хмара, яка піде в напрямку вітру. Також ворог може завдати удару по ядерному сховищу з важкої артилерії.

Нагадаємо, що російські окупанти пошкодили на ЧАЕС високовольтну лінія 750 кВ. Чорнобильська станція та всі ядерні об‘єкти зони відчуження залишилися без електропостачання. Станцію підключили до резервного живлення. Нещодавно стало відомо, що технічні фахівці розпочали ремонт ліній електропередачі на Чорнобильській АЕС.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися