У Києві вкрали майже мільйон гривень з реставрації пам’яток архітектури, — СБУ

Оборудку організували під час ремонту в одній з нежитлових історичних будівель у центрі столиці

У Києві викрили схему привласнення коштів з реставрації пам’яток архітектури керівництвом комунального підприємства Київської міської державної адміністрації (КМДА). Про це повідомляє Головне управління Служби безпеки України (СБУ) у Києві та Київській області, передають "Коментарі".

Слідство вважає, що директор комунального підприємства у зговорі з керівником афілійованого комерційного підприємства організував схему привласнення грошей зі столичного бюджету під час проведення реставрації та ремонту в одній з нежитлових історичних будівель у центрі Києва.

За даними СБУ, будівельна компанія-підрядник мала лише відповідну ліцензію, та не мала дозволу на виконання робіт. Про це знали посадовці комунального підприємства, проте все одно уклали з підрядником договір на проведення робіт з реставрації та ремонту. Загальна вартість проєкту становила понад 2,5 мільйонів гривень. Ці кошти підрядники перерахували на рахунки трьох фіктивних підприємств, заявили в СБУ. Через завищену вартість виконаних робіт та їхній обсяг учасникам схеми вдалося привласнити 800 тисяч гривень, повідомили у відомстві.

Колишньому директору комунального підприємства та керівнику комерційного підприємства повідомили про підозру за двома статями Кримінального кодексу України — за службове підроблення та привласнення майна у великих розмірах за попередньою змовою групою осіб.

Раніше у Державній фіскальній службі України повідомили, що у Києві розслідують низку резонансних економічних злочинів, до вчинення яких причетні службовці комунальних підприємств Київської міської державної адміністрації.

Нагадаємо, у Державному бюро розслідувань розповіли, що причини обшуків у комунальному підприємстві "Київводоканал" пов’язані з перевіркою інформації щодо привласнення посадовцями КМДА та АТ "Київводоканал" коштів під час будівництва першої черги Бортницької станції аерації у Києві та реконструкції комунальних об’єктів столиці.

У ДБР припускають, що столичні посадовці завищили вартість проведених робіт і закуплених матеріалів на загальну суму понад 150 млн грн. Правоохоронці також вивчають ймовірність виведення цих коштів через підконтрольні організації за сприяння посадовців податкової.

У ДБР також заявили, що посадовці "Київавтодору" та одного з департаментів виконавчого органу Київської міськради привласнили понад 110 млн грн бюджетних грошей. За даними відомства, посадові особи закупили вантажні та спеціалізовані автомобілі для будівництва доріг за завищеними цінами.  

Окрім цього, столичні слідчі перевіряють причетність посадовців Міністерства молоді та спорту України, Департаменту молоді та спорту КМДА, комунального підприємства "Спортивний комплекс" і ще двох підприємств до привласнення коштів під час реконструкції об’єктів спортивної інфраструктури Києва. У ДБР вважають, що Міністерство молоді та спорту України та КМДА забезпечили перемогу в тендерах на проведення будівельних робіт двом підпорядкованим собі підприємствам. Ці підприємства змовилися з посадовцями "Спортивного комплексу". Будівельні роботи та товари, за які заплатили бюджетні кошти, не виконувалися й не постачалися.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися