У Києві викрили шахрайську схему з нерухомістю та землею (ФОТО)

Подробиці розповіли у столичній прокуратурі

У Києві об’єктами посягання шахраїв ставали квартири та земельні ділянки комунальної форми власності або власники яких померли. Про схему, яку викрили правоохоронці, розповіли у столичній прокуратурі, передають "Коментарі".

Слідчі встановили, що шахраї використовували правовстановлюючі документи на підставних осіб, зокрема договори купівлі-продажу та дарування, а також акти права власності на земельні ділянки датовані 2008-2012 роками. Ці документи були посвідчені нотаріусами, архіви яких знищені та не можуть бути перевірені. Таким чином лише за тиждень, з 8 по 16 грудня 2021 року, шахраї заволоділи правом власності на шість квартир і шість земельних ділянок у Києві.

"Для недопущення подальших незаконних дій, на вказане майно накладено арешт. 17 лютого 2022 року з метою фіксації обставин кримінального правопорушення, проведено ряд обшуків у підставних осіб та за місцем роботи помічника нотаріуса", — повідомили у Київській міській прокуратурі.

За даними відомства, за місцем роботи помічника нотаріуса вилучили документи щодо реєстрації за аналогічною схемою ще 15 об’єктів столичної нерухомості, серед яких зокрема чотири земельні ділянки, нежитлове приміщення площею 170 квадратних метрів по вулиці Інститутській і 10 квартир. Деякі реєстраційні дії здійснювались без відповідних заяв від власників, зазначили у столичній прокуратурі.

Під час обшуків також вилучили інші речові докази. У прокуратурі Києва додали, що один із фігурантів, у якого проводився обшук, виявився розшукуваним за обвинуваченням у вчиненні кримінального злочину. Досудове розслідування у цій справі триває. 

У прокуратурі нагадали, що раніше подали позов про скасування державної реєстрації права власності на будинок по вулиці В’ячеслава Чорновола площею майже 2000 квадратних метри та вартістю понад 225 мільйонів гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що від столичної влади через суд вимагають розірвати договір оренди та повернути громаді земельну ділянку у Солом’янському районі Києва. У прокуратурі вважають, що земельну ділянку площею майже сім тисяч квадратних метри Київська міська рада незаконно віддала в оренду для будівництва житлових будинків із нежитловими приміщеннями. Вартість цієї ділянки землі по вулиці Людмили Проценко оцінюють у 20 мільйонів гривень. Окрім того, у Києві вимагають повернути громаді землю водного фонду біля метро "Видубичі" площею майже шість гектарів.

Нагадаємо, у столиці через Верховний суд остаточно повернув у власність громади земельну ділянку на Троєщині вартістю 238 мільйонів гривень. Орендар зобов’язався побудувати на цій території оздоровчу й аквазони, а також дитячий майданчик. Замість цього земельну ділянку підприємство використовувала як платну автостоянку.

Читайте також, що у власність держави повернули земельні ділянки заповідного фонду на території Біличанського лісу.  



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Анатолий Шандурский

20 лютого 2022, 11:27

КАК ПОЛУЧИТЬ ГРАНАТЫ И КОКТЕЙЛИ МОЛОТОВА?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися