Через забудову біля Київської дамби затримали відомого бізнесмена (ФОТО)

Що відомо про кримінальну справу та пояснення затриманого

Засновника інвестиційної компанії підозрюють у привласненні землі біля Київської гідроелектростанції. Подробиці розповіли в Офісі генерального прокурора України, передають "Коментарі".

За даними відомства, топбізнесмена підозрюють у створенні злочинної організації та заволодінні землями дамби Київської ГЕС.

"Засновник інвестиційної компанії, його брат та інші учасники злочинної організації з використанням корупційних зв’язків у державних органах незаконно заволоділи землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС. Йдеться про земельну ділянку у Вишгородському районі площею понад семи гектарів землі вартістю понад 20 мільйонів гривень", — йдеться в повідомленні Офісу генерального прокурора України.

Слідство встановило, що протягом 2020-2021 років учасники злочинної організації підшуковували осіб, які за гроші підписували документи щодо виділення земельних ділянок у приватну власність. Потім ці землі продавали учасникам злочинної організації, які переоформлювали їх на представників забудовників елітної нерухомості. У схемі також брали участь окремі службові особи органів Держгеокадастру.

"Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання та роботи учасників злочинної організації. Засновника інвестиційної компанії  затримано при спробі покинути територію України в напрямку Республіки Польща, через пункт пропуску "Шегині", — повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Загалом затримали чотирьох осіб та вирішують питання щодо повідомлення їм про підозру. Також вирішується питання щодо повідомлення про підозру у перевищення влади або службових повноважень двом колишнім керівникам Держгеокадастру у Київській області.

У листопаді 2023 року восьми учасникам цієї злочинної організації було повідомлено про підозру у незаконному заволодінні землями Київської ГЕС. Шестеро з них перебувають під вартою. В Офісі генерального прокурора України не називають прізвище затриманого засновника інвестиційної компанії. Однак відомо, що мова йде про бізнесмена Ігоря Мазепу — засновника компанії Concorde Capital.

"Ігоря Мазепу затримали по кримінальній справі, стосовно виділення земельних ділянок, загальною площею 2,4 га, які начебто були виділені з порушенням законодавства. Розмір збитків державі в розмірі 7 млн грн, який інкримінують Ігорю Мазепі, в той же час застави для Ігоря Мазепи і його брата 700 і 500 млн грн відповідно", — йдеться в офіційній заяві компанії Concorde Capital.

У підприємстві наголосили, що затримали власника котеджного містечка, а не когось з держслужбовців, який нібито виділяв землю не за законом. Бізнесмен Ігор Мазепа також зробив заяву щодо його затримання:

"Перше, із "російського сліду" в цій справі – хіба що деякі російські слова, які я почув при затриманні. Але то на їх совісті.
Друге, підозра стосується виділення якоїсь земельної ділянки на 2,4 га. Хтось там порахував, що ця операція завдала збитків державі на 7 мільйонів гривень. Кажуть, виділили з порушенням законодавства. Чому прийшли до мене – не ясно, бо я нікому ніяких державних ділянок не виділяв. Відповіді на питання, чи затримали тих, хто виділяв, я не отримав.
Третє, прокурори просять як запобіжний захід для мене заставу в розмірі 700 млн грн. Не 700 гривень, не 700 тисяч гривень, а 700 мільйонів гривень. І ще 500 млн грн за мого брата. Тобто, як мінімум 1,2 мільярда гривень за справу, де нібито збитки становлять 7 мільйонів".

Нагадаємо, в центрі Києва на аукціоні продали будинок, де працює стрітфуд "Київська перепічка". Площа нежитлових приміщень на вулиці Богдана Хмельницького, 3 становить 1231,5 квадратних метрів. На об’єкт продажу претендували троє учасників торгів. Ціна за будинок стартувала з 45 мільйонів гривень без ПДВ. Найбільшу ціну запропонувала компанія "Поділ Естейт Менеджмент". 

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Солом'янському районі Києва виставили на продаж будівлю знаменитого ринку-шайба, розташованого поруч з Південним вокзалом. Ринок був побудований у Києві у 1973 році за проєктом архітектора Алли Оніщенко — одної з небагатьох жінок-архітекторів епохи київського модернізму. На місці ринку-шайба планують збудувати новий торговий центр.

Читайте також, що Київська ГЕС отримає сучасний захист від дронів окупантів.

Читайте также