Проїзд в метро у Києві кардинально зміниться: що відомо

В парламенті ухвалили важливий законопроект

У Верховні Раді України ухвалили важливий законопроект щодо проїзду в метро, який підтримало комунальне підприємство "Київський метрополітен". Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію перевізника.

Народні депутати України цього тижня в першому читанні проголосували за основу проект Закону "Про внесення змін до кодексу України про адміністративні правопорушення щодо порушення правил перевезення у міському електричному транспорті". Метою законопроекту є запобігання та припинення порушень правил користування метрополітеном та гарантування пасажирам права на одержання безпечних та якісних транспортних послуг.

Законопроектом передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу за вчинення протиправних дій у метрополітені за:

·       пошкодження вагонів метрополітенів, їх внутрішнього обладнання — від 340 до 850 гривень;

·       засмічення вагонів, станцій метрополітену — від 170 до 850 гривень;

·       куріння у вагонах, станціях метрополітену — від 85 до 340 гривень;

·       проїзд на дахах вагонів, міжвагонних з’єднаннях та інших виступаючих частинах вагонів — від 340 до 680 гривень;

·       самовільне проникнення у вентиляційні шахти та інші приміщення метрополітену — попередження або штраф від 510 до 850 гривень.

Запропоновані зміни щодо штрафів пасажирів-порушників підтримали у КП "Київський метрополітен". За словами начальника комунального підприємства Віктора Брагінського, насамперед зміни стосуються випадків несанкціонованого проникнення на об’єкти критичної інфраструктури, зокрема й метрополітени.

"Коли ми розпочали опрацьовувати це питання у 2021 році, головним завданням було зменшення кількості випадків несанкціонованого проходу на наші об’єкти та притягнення до належної відповідальності правопорушників. Оскільки такі візити загрожують безпечним перевезенням пасажирів, до того ж порушники псують дороговартісні системи сигналізації та огороджувальні конструкції", — розповів Брагінський.

В умовах повномасштабної війни в Україні мова вже йде не лише про безпеку перевезень, а про безпеку цивільного населення, котре перебуває на станціях під час повітряних тривог як в день, так і вночі.

"Під час останніх ракетних обстрілів, у ніч з 30 квітня на 1 травня, на станціях метрополітену укривалось більше ніж 6500 людей, з яких майже 800 — діти. Я в котре наголошую, що належний рівень безпеки є пріоритетом для підприємства, тому притягнення до відповідальності осіб, які несанкціоновано проникають на територію метрополітену, є вкрай важливим рішенням", — заявив начальник КП "Київський метрополітен".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві нагадали владі про "забуте" будівництво станції метро Сирецько-Печерської лінії Київського метрополітену. Автор петиції вимагає розпочати будівництво станції метро "Герцена-Загорівська". За його словами, район Загорівщини зазнає активної забудови, мотоциклетний завод вже перетворено на найбільший IT-кластер України та активно забудовується житловою забудовою та комерційною інфраструктурою. Саме час почати будівництво та розробку проєктної документації відкладеної станції метро по вулиці Герцена, вважає автор петиції.

Нагадаємо, у Києві пропонують мотивувати киян та мешканців столиці у покращенні екології безкоштовним проїздом у метро. Столичній владі пропонують встановити на станціях Київського метрополітену автомати з прийому пластикової тари в обмін на придбання квитка на проїзд. 

Окрім того, у Києві розглядають кілька варіантів щодо покращення транспортного сполучення з Биковнею. Зокрема, у столиці планують продовжити "червону" лінію метро та запустити новий автобусний маршрут зі станції метро "Лісова".

Читайте також, що поблизу станцій метро у Києві знесли МАФи та облаштовують сквери.

Читайте также