Зеленський розглядає створення меморіалу на Співочому полі у Києві

Пам’ятний знак в центрі столиці можуть встановити на честь захисників Маріуполя

Президенту України Володимиру Зеленському запропонували створити Меморіал героям полку "Азов", захисникам Маріуполя на Співочому полі поряд з Музеєм Великої Вітчизняної війни у Києві. Про це йдеться у відповідній петиції, оприлюдненій на офіційному сайті глави держави, передають "Коментарі".

Автор звернення №22/191658-еп Віра Литвиненко зазначила, що Маріуполь став одним з міст найтрагічніших і водночас найгероїчніших сторінок боротьби українського народу проти російських окупантів. Однак, на її думку, пам’ять про декілька сотень воїнів, які протягом тривалого часу безстрашно і невпинно в повному оточенні обороняли Маріуполь, віддали життя за долю України і за кожного українця досі не вшановано гідним їх подвигу способом.

"Захисники Маріуполя власними життями стримали втричі переважаючі сили ворога, що дало змогу Збройним силам України на інших напрямках зберегти кордони України. Слава про незламних захисників Маріуполя і Азовсталі прогриміла на весь світ, їх подвиг увійде в історію України як приклад найгероїчнішого протистояння з переважаючими силами ворога", — наголосила Литвиненко.

У зверненні до Зеленського авторка петиції також зазначила, що феномен бійців полку “Азов”, їх силу незламності вивчають у всіх цивілізованих країнах світу.

"Питання гідного вшанування подвигу бійців полку “Азов” має бути вирішено шляхом створення Меморіалу або Стіни пам’яті державного значення. Родини загиблих героїв вважають гідним місцем Співоче поле поряд з Національним Музеєм історії України у Великій Вітчизняній війні, щоб майбутнім поколінням було місце для вшанування героїчного вчинку “азовців”, — йдеться в петиції до президента України.

Звернення до Зеленського зібрало 25785 голосів на підтримку з 25000 необхідних. Наразі петиція знаходиться на розгляді голови держави, відповіді президента України Володимира Зеленського на неї поки що немає. Голова держави має надати відповідь на це звернення не пізніше ніж за три місяці, добро до початку серпня. 

Нагадаємо, депутати Київської міської ради відвели землю для створення Національного військового меморіального кладовища у Києві. За його створення відповідає держава і місце визначив уряд. У Биківні вісім гектарів території знаходились у власності територіальної громади Києва, а поруч 90 гектарів землі знаходяться у державній власності. Після відводу землі державі загальна площа військового кладовища сягнула майже 100 гектарів. Орієнтовна кількість поховань — близько 50 тисяч, не враховуючи колумбарії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Києві першу чергу Національного військового меморіального кладовища відкриють наприкінці осені. Кладовище буде побудоване на Броварському проспекті. Окрім того, у Києві розглядають кілька варіантів щодо покращення транспортного сполучення з Биковнею. Зокрема, у столиці планують продовжити "червону" лінію метро та запустити новий автобусний маршрут зі станції метро "Лісова".

Читайте також, як столичні екологи захистили Лису гору від створення на цій території військового кладовища



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


читач

26 червня 2023, 20:46

Пам'ять має бути в серці, в молитві. А вшанування - в мозку назавжди. Прокинувся - помолився за тих, хто відійшов у вічність і за повернення тих, що в полоні. Спитав себе, чи зробив усе, що можливо, для їх повернення.

читач

26 червня 2023, 19:03

Це ж середмістя - місце відпочинку киян! Та й не надто доступне місце для відвідування. Чи хтось хоче, щоб було як у Москві - з одного боку стіни керівники держави працюють, з іншого - цвинтар для них. Щоб кожен день на роботу мимо цвинтаря їздили. Тоді трохи з координатами не вгадали. Маріїнка - саме воно. І влада поруч, і тролейбус за два кроки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися