У Зеленського розповіли про дискусійні питання щодо децентралізації

Що найбільш не подобається органам місцевого самоврядування

У монобільшості підготували зміни до Конституції України щодо реформи децентралізації влади. Як передає кореспондент порталу "Коментарі" про це в кулуарах Верховної Ради України розповів перший заступник голови депутатської фракції "Слуга народу" та перший віцеспікер парламенту Олександр Корнієнко.

За його словами, зміни щодо Конституції України обговорювали публічно минулої зими. За результатом обговорення підготували відповідний звіт, де свої висновки та зауваження висловлювали представники регіональної влади, міжнародні експерти та нардепи. Через пандемію консультації проводили онлайн та напрацювали за два роки текст змін до Конституції, зазначив Корнієнко.

Серед змін до Основного закону України є дискусійні питання в частині децентралізації влади, які викликають найбільший спротив серед органів місцевого самоврядування. Зокрема, це існування районних рад та інші питання.

"Це статус префекта — те, що цікавить місцеве самоврядування. Звичайно, самоврядування хотіло б, щоб нагляду взагалі не було, але якщо нагляд є, щоб він був не по вертикалі президента, а за призначенням Кабміну. Щоб перфекти були, як міністр, відповідальний за область. Ми дотримуємося іншої концепції", — сказав перший заступник голови депутатської фракції "Слуга народу".

У монобільшості вважають, що призначати перфектів має саме президент України. "В нас є вертикаль президента. Президент відповідає за стабільність в державі, за дотримання Конституції, гарантує це, тому має брати участь у призначенні перфектів", — прокоментував Корнієнко.

Звіт щодо змін до Конституції України мають оприлюднити на офіційному сайті Верховної Ради для чергового обговорення серед народних депутатів, додав політик. Воно відбудеться протягом одного-двох місяців. Також документ мають розглянути два профільних комітети парламенту — з правової політики та з питань місцевого самоврядування. Новостворена робоча група буде доопрацьовувати зміни до Конституції, повідомив перший заступник голови Верховної Ради.

"Далі можна буде говорити про спрямування матеріалів до Конституційної комісії з питань правової реформи при президентові. Там буде формування кінцевого тексту, який запропонують президентові на внесення до Верховної Ради", — підсумував Корнієнко.

Зміни до Конституції України не передбачають змін у переліку областей, зберігаються статуси Києва як столиці та міста Севастополя, однак появиться положення щодо участі перфекта у роботи виконавчої влади на місцях.

На минулому засіданні монобільшості не вдалося ухвалити за скороченою процедурою законопроєкт про столицю. Після перемовин з опозицією у Верховній Раді відклали розгляд документу. Голосувати за законопроєкт планують цього тижня.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що мер Києва, лідер партії "УДАР" Віталій Кличко буде оскаржувати закон про столицю, яким його партія президента України Володимира Зеленського хоче позбавити частини повноважень.

Нагадаємо, під Верховною Радою відбувся флешмоб "Руки геть від Києва та киян!" Мешканці Києва вимагали зняти з розгляду антиконституційний законопроєкт про столицю. Під час акції нардепам від партії "Слуга народу" роздавали конверти з "30 срібняками". Таким чином депутатам натякали на зраду інтересів киян.

Читайте також, про що спілкувались президент України Володимир Зеленський та мер Києва Віталій Кличко вперше за рік.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися