МАГАТЕ запустило роботу постійної комісії на Чорнобильській АЕС

Як працюватимуть міжнародні експерти в зоні відчуження

Делегація Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з директором Рафаелем Гроссі та представники українського уряду відвідали Чорнобильську АЕС у середу, 18 січня. Про візит розповів заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександр Краснолуцький, передають "Коментарі".

За його словами, питання ядерної безпеки для України є надзвичайно актуальним в умовах повномасштабної війни з російськими окупантами.

"Чорнобильська зона зазнала дві великі трагедії - у 1986 році внаслідок вибуху на АЕС та минулого року, коли її захопили російські терористи. Дії агресора могли призвести до неконтрольованих наслідків. Після деокупації ЧАЕС ми побачили шкоду внаслідок перебування там окупантів - було знищено та розкрадено техніку, протипожежне обладнання. Все це потребує відновлення", — заявив заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України.

Місія МАГАТЕ має допомогти забезпечити ядерну безпеку України під час війни. Українська сторона та представники МАГАТЕ обговорили питання відновлення роботи підприємств зони відчуження після російської окупації та їх фінансування для створення умов для працівників.

Урядова делегація України представила План відновлення діяльності та розвитку зони відчуження, який складається із 10 напрямків з 40 важливими для ядерної безпеки проєктами.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі запевнив, що міжнародні спостерігачі залишаться на Чорнобильській АЕС, щоб надавати життєво важливу допомогу у забезпеченні ядерної безпеки.

"Є багато викликів, які ще маємо подолати. Ми разом будемо працювати над цим. Наразі МАГАТЕ знаходиться в постійному контакті з міжнародними донорами та Європейським банком щодо надання Україні фінансової підтримки. Розраховуємо на позитивні результати такої співпраці”, — заявив Гроссі.

Очільник Держатомрегулювання України Олег Коріков наголосив, що Україна залишається сумлінною стороною усіх міжнародних угод і договорів у сфері використання ядерної енергії.

"Росія фактично знецінює авторитет МАГАТЕ й продовжує не виконувати Резолюції Ради керуючих агентства, прийнятих минулого року, які закликають РФ до припинення будь-яких дій щодо ядерних установок України і звільнення її території", — заявив Коріков.

Посадовець додав, що необхідно опрацювати механізми повного припинення співробітництва з РФ в сфері використання ядерної енергії та механізми обмеження прав Росії в МАГАТЕ.

Постійні моніторингові місії МАГАТЕ працюватимуть на всіх діючих українських атомних електростанціях та на Чорнобильській АЕС, яка наразі перебуває на етапі зняття з експлуатації.

Нагадаємо, незвичний зимовий паводок на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника спричинив нагромадження криги – зажори в притоці річки Прип’ять. Минулого тижня зафіксовано стрімке підняття рівня води у річці Уж, що спричинило нагромадження криги. Річка Уж протікає в межах Київської (97 кілометрів) та Житомирської (159 кілометрів) областей. Це права притока річки Прип'ять, яка впадає у Київське водосховище.

Після звільнення Київської області від російських загарбників міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що російські окупанти завдали багато непоправної шкоди Чорнобильському заповіднику та зоні відчуження в цілому. Попередні збитки навесні оцінили у понад 2,5 мільярди гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що українські прикордонники показали, які окопи вирили російські окупанти у радіаційній зоні поблизу Чорнобильської атомної електростанції. Окопи росіян у Чорнобилі можна побачити на відео з висоти.

Читайте також, що у Зеленського знали про присутність російських військових у Чорнобильській зоні ще до повномасштабного вторгнення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися