В Чорнобильській зоні небезпечно для Києва стрімко піднявся рівень води в річці (ФОТО)

У водоймі сформувалася потужна водно-крижана маса

Незвичний зимовий паводок на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника спричинив нагромадження криги – зажори в притоці річки Прип’ять. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на інформацію заповідника.

В організації зазначили, що цього тижня зафіксовано стрімке підняття рівня води у річці Уж, що спричинило нагромадження криги. Річка Уж протікає в межах Київської (97 кілометрів) та Житомирської (159 кілометрів) областей. Це права притока річки Прип'ять, яка впадає у Київське водосховище.

Зажори зазвичай формуються восени або протягом нестійких зим. Це – скупчення шуги, внутрішньоводного льоду, битої криги та згустків снігу, що випадає на водну поверхню. Ця водна маса рухається у товщі води вниз за течією, а на звужених ділянках русла, поворотах, перекатах ущільняється й інколи забиває майже весь водний переріз. Так і утворюється зажор — своєрідна крижана гребля. При цьому рівень води стрімко піднімається, може затоплюватись заплава річки.

"Потужна водно-крижана маса здатна руйнувати береги та гідротехнічні споруди, що робить ці явища небезпечними. Частота та інтенсивність появи шуги і, відповідно, утворення зажорів, є специфічною для кожної річки. Крім того, вона змінюється з року в рік", — розповіли в Чорнобильському заповіднику.

Для річки Прип’ять в межах Чорнобильської зони гідрологічні передумови сприяють нагромадженню криги. Утворенню шуги (дрібний крихкий лід у вигляді кашоподібної маси, — прим. Ред.) сприяє чергування в руслі відкритих ділянок та льодоставу. Подібні умови спостерігались у січні-лютому 1991 року та в лютому 1994 року. Тоді нагромадження криги підняло рівень води у річці на понад 2,5 метри.

Нагадаємо, після звільнення Київської області від російських загарбників міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що російські окупанти завдали багато непоправної шкоди Чорнобильському заповіднику та зоні відчуження в цілому. Попередні збитки навесні оцінили у понад 2,5 мільярди гривень.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що українські прикордонники показали, які окопи вирили російські окупанти у радіаційній зоні поблизу Чорнобильської атомної електростанції. Окопи росіян у Чорнобилі можна побачити на відео з висоти.

Читайте також, що у Зеленського знали про присутність російських військових у Чорнобильській зоні ще до повномасштабного вторгнення.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися