В прокуратурі розповіли про захоронення небезпечних відходів на Київщині (ФОТО)

Названа сума збитків для екології та довкілля

На Київщині за незаконне захоронення небезпечних промислових відходів судитимуть колишнього директора комунального підприємства та його підлеглого. Про це повідомили в обласній прокуратурі, передають "Коментарі".

За даними слідства, депутат однієї з селищних рад Вишгородського району, будучи директором одного з комунальних підприємств, та завідувач сміттєзвалища забезпечили незаконне захоронення виробничих відходів. Організована ними схема працювала з 2016 по 2019 роки. Небезпечні відходи ввозили на сміттєзвалищі та захоронювали у спеціально створених котлованах. Це робили на приватних земельних ділянках поза межами полігону.

Депутат використовував матеріально-технічні ресурси комунального підприємства, де був директором, та давав вказівки щодо незаконного захоронення відходів підлеглим, зокрема й завідувачу звалища. За пропуск завантажених виробничими відходами вантажівок та їхнє захоронення він отримував гроші від промислового підприємства.

На трьох земельних ділянках знайшли захоронення понад 100 металевих бочок з небезпечними токсичними речовинами, зокрема важкими металами та нафтопродуктами. Заміри повітря на вміст шкідливих речовин виявили в атмосфері пари сірководню та аміаку.

Захоронення відходів створило небезпеку для життя, здоров'я людей і довкілля. Збитки від засмічення земель токсичними речовинами оцінюють у понад 530 тисяч гривень. Наразі обвинувальний акт за кількома статтями Кримінального кодексу України щодо ексдиректора комунального підприємства та його підлеглого скеровано до суду. Також Броварська окружна прокуратура в особі Державної екологічної інспекції України заявила цивільний позов про відшкодування збитків державі.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Броварському районі Київської області гостро стоїть питання утилізації твердих побутових відходів. Вирішити проблему планують після будівництва сміттєпереробного заводу. Подробиці — в нашому матеріалі.

Нагадаємо, у Фастівському районі Київської області внаслідок ракетних обстрілів російських окупантів знищені резервуари з нафтопродуктами та більша частина трубопроводів нафтобази в селі Крячки. Окрім того, внаслідок ракетних ударів знищена ще одна нафтобаза в селищі міського типу Калинівка. Це підприємство поблизу Василькова російські окупанти розбомбили 24 березня. Вогнем та обстрілами знищені 22 резервуари з нафтопродуктами, трубопроводи та вісім залізничних естакад з вагонами-цистернами. Збитки для екології від обстрілів двох нафтобаз оцінюють у понад 130 мільйонів гривень.

Дивіться також, як виглядає отруйний відстійник Дарницької ТЕЦ.

Джерело: https://t.me/press_kobl/890


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися