У Києві вилучили музейні експонати на мільйони доларів (ФОТО, ВІДЕО)

Що відомо про унікальні колекції артефактів

У Києві вилучили велику колекцію скіфських мечів та інших унікальних музейних експонатів на мільйони доларів. Про це розповіли в Офісі генерального прокурора України, передають "Коментарі".

Унікальні експонати виявили під час обшуків в рамках розслідування діяльності, пов’язаної з фінансуванням "ДНР", виведення грошей з України до РФ, а також ведення бізнесу на території окупованого Криму. Правоохоронці встановили коло осіб, причетних до цих злочинів.

Під час обшуків в одного із членів злочинного угруповання виявили документи щодо руху грошей з кафе, нічних клубів та інших закладах, що знаходяться в окупованому Крим. Також в одному із офісів цього чоловіка у Києві вилучили велику кількість музейних експонатів – скіфські мечі Акінакі, ножі, кольчугу ХХІ сторіччя, шоломи епохи Еллінізму та посуд Трипільської культури. 

Крім того, в ході обшуку вилучено старовинну книгу "Саркофаги Галії", що була експонатом Руського археологічного музею Константинополю, а потім частиною бібліотеки Херсонесского музею в окупованому Криму. Також вилучено колекцію з понад 2,5 тисячі монет, що відноситься географічно до Південного Причорномор'я — зараз частини окупованого Криму — часів Скіфського та Боспорських Царств, міста-держави Ольвії.

Експерти Національного музею історії України вважають, що понад дві тисячі вилучених історичних артефактів належать до епох від бронзового віку до епохи пізнього середньовіччя. За попередніми даними, колекція з понад шести тисяч експонатів коштує декілька мільйонів доларів. А частина колекції, ймовірно викрадена з музеїв окупованого Криму. Цінні знахідки передали на зберігання до Національного музею історії України. 


Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що у Київській та Житомирській областях арештували активи видобувних компаній російського олігарха на понад мільярд гривень. Подробиці — в нашому матеріалі.

Нагадаємо, колишньому міському голові Києва повідомили про підозру у державній зраді. В Офісі генпрокурора України стверджують, що на наступний день після початку повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну ексмер столиці на власній сторінці у Facebook закликав до визнання кордонів терористичних організацій "Донецька народна республіка" та "Луганська народна республіка". 

Окрім цього, працівники Служби безпеки України знешкодили злочинне угруповання, що діяло у Києві під виглядом добровольчого батальйону. 

Читайте також, як народний депутат України Андрій Деркач допомагав російським спецслужбам готувати захоплення Києва. Деталі — в відеосюжеті СБУ.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися